Община Сливен

40 фолклорни състава от Сливенско и Ямболско участваха в "На събор край Тунджа" в село Самуилово

------------
11.06.2016 / 18:50

Кметът на община Сливен Стефан Радев откри 12 – тия регионален фолклорен празник „На събор край Тунджа”, който се проведе днес в с. Самуилово.

 

В събора участваха над 40 читалищни фолклорни формации от общините Тунджа, Тополовград, Нова Загора и Сливен. „Надявам се да са вложили всичката си любов и творчески умения в претворяването на фолклорните обичаи и традиции, за да можем да им се наслаждаваме и да ги предаваме на поколенията след нас”, посочи кметът Стефан Радев.

 

От сцената, която се намира в прочутия Самуиловски парк с дъбовете и щъркелите, кметът на селото Пламена Костадинова приветства гостите и участниците в събора.

 

Празника уважиха кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общинския съвет /ОбС/ Димитър Митев, заместник-председателят на ОбС Деян Дечев, зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, общински съветници, кметове на близки населени места.

 

Освен многобройните надигравания и надпявания гостите на събора се радваха на автентичното възпроизвеждане на обичаи и обреди като Буенек, Седянка, Пеперуда, Деленца, Жътва и други. Всички участници получиха диплом за изявата си. С решение на ОбС, за отличените в конкурсите, бе осигурен награден фонд от 1500 лева.

 

Журито, което оценяваше колективите, бе с председател д-р Владимир Демирев - етнолог в Регионалния исторически музей и членове Станка Иванова – хореограф, и Огнян Чобанов - музикант. „Целта на събора е да се срещнат културите на населените места по поречието на Тунджа на свети, култови за съответното селище места. В този смисъл идеята е постигната”, посочи Владимир Демирев.

 

Празникът се провежда през година в населено място по поречието на река Тунджа. Организатори на тазгодишното издание са община Сливен, читалище „Светлина 1928” и кметството в селото.

Още снимки от новината

hoopo
oujj
jhhklkk

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев