Община Сливен

Сливналията Илия Костов с престижна награда от фестивала "Златен витяз"

КЙЙЛ
11.06.2016 / 08:57

Специална награда и диплом за оригинална режисура за филма „Васил Гендов – мит и реалност” получи роденият в Сливен режисьор Илия Костов. Това стана по време на 25-я международен кинофорум „Златен витяз”, който се проведе в Севастопол в края на май. Документалният филм на Костов бе отличен в категория „Документални пълнометражни филми”. В кинофорума участваха 190 филма от 20 държави. Лентите бяха разпределени в шест категории и бяха оценявани от международно жури.

 

 

Документалният филм за Васил Гендов спечели и още една награда. Операторът Ярослав Ячев получи диплом от Осмия национален фестивал за операторско майсторство в памет на Димо Коларов „Златното око”, който се проведе в Попово.

 

Припомняме, че документалният филм за Васил Гендов излезе през 2015 година, 100 години след премиерата на първия български филм „Българан е галант”. Сценарият е на проф. Александър Грозев. Режисьор е Илия Костов, оператор - Ярослав Ячев, музика - Валентин Стамов. В ролите: Велизар Величков-Визо, Роберт Янакиев, Стефан Попов, Николина Харизанова, Красимир Динев. Филмът бе реализиран с подкрепата на ИА “Национален филмов център”.

 

Роденият в Сливен Васил Гендов е Бащата на българското кино. Премиерата на филма му “Българан е галант” в “Модерен театър“- София е приета за начало на родното кино. Датата е 13 януари 1915 г. Инициативният българин произвежда първия игрален и първия “говорещ” филм в България, поставя основите на първия киноархив – днешната Българска национална филмотека, и основава Съюза на българските филмови дейци. Сложна личност с въображение, предприемчивост и смелост, Гендов сам финансира и търси средства за кино, понякога рискува с големи дългове и дори ипотекира дома си за 10 години, за да снима филма за Левски “Бунтът на робите“. Вярна в подкрепа на идеите и решенията остава съпругата му Жана Гендова. Преобладаващото мнение е, че Гендов е талантлива и противоречива личност, която все още е обект на спорове. Негова е и комедията “Любовта е лудост“, чието име приема филмовият фестивал на игралното кино във Варна.

 

Надяваме се в скоро време и в Сливен да има премиера на документалния филм, посветен на Васил Гендов.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев