Община Сливен

Соня Келеведжиева представи книгата си за Цончо Родев с разтърсващо негово признание, че е бил... "литературен негър"

--------------
10.06.2016 / 15:20

Зала „Зора“ вчера събра ученици, преподаватели, културни дейци, видни общественици по повод представянето на поредната книга на сливенската писателка Соня Келеведжиева - „Цончо Родев – един живот за България“ /второ допълнено издание/. Датата бе избрана във връзка с отбелязването на 90 годишнина от рождението на Цончо Родев . Книгата представиха Ваня Борисова и редакторът Марин Кадиев.

„За две десетилетия Соня Келеведжиева разгърна и осъществи като собствена творческа програма оригиналната си идея да представя книги за съвременни майстори на словото, чийто живот и творчество са свързани с нашия град, каза Ваня Борисова- Павел Веснаков, Константин Шарков, Надя Неделина формират малък избранически кръг, върху чийто лирически тон изпъква монолитната фигура на човека, създал най- внушителния художествен епос за Сливен- Цончо Родев с неговата трилогия „Тътени“,“Бурята“ и „И стана ден“.

„Ако Цончо Родев имаше възможността днес да навърши 90 години и съдбата беше му дала отсрочка, то какъв по- ценен посмъртен дар за него от този на почит и признание“, коментира Борисова.

Хвалебствени слова от сцената отправиха акад. Марин Кадиев и ученици от ГПЗЕ „Захари Стоянов“. Поздравителен адрес писателката получи от кмета на община Сливен Стефан Радев, зам- кмета Пепа Чиликова, д-р Андон Бояджиев, който същата вечер бе награден от акад. Кадиев и скоро отпразнува 90 годишнина. Поздравления Соня Келеведжиева получи от ръководството на Читалище „Зора“, директорът на РИМ- Сливен. Събитието уважиха нейни колеги от Общинския съвет- инж. Кольо Милев, Милена Чолакова, председателят на ОбС- Сливен Димитър Митев, Деян Дечев, Иван Данчев.

В поздравителната си реч Димитър Митев пожела здраве и още много творчески успехи.

Публиката имаше възможност да види кратък откъс от интервю на Соня Келеведжиева с Цончо Родев, в което той споменава, че човекът, който го е „заразил“ с идеята да пише за Сливен, е покойният Георги Данчев- най- добрият градоначалник по думите на старите сливенци.

Кулминацията на вечерта беше, когато самата Келеведжиева разказа за създателя на трилогията за Сливен и сподели за първи път любопитни факти и признания на Родев. Вижте:

„За мен Цончо Родев бе не само писател, не само учител по словестност. Той ми беше и добър приятел. Идеята за второто допълнено издание се роди преди 18 години. Точно тогава пожелах да напиша рецензия за книгата „Изпитание“ и поисках от писателя разрешение за това. Само 20 дни по- късно, водена от дързостта на младостта му написах писмо, в което заявих, че вместо да напиша литературна критика за „Изпитание“, искам да напиша историята на неговия живот. За първи път ще споделя пред толкова много хора. Имам три папки с огромна кореспонденция, която един ден се надявам да види бял свят. Не е тайна, че аз съм ляво ориентирана в политиката, а в едно от своите писма Цончо Родев ми пише:“ Г-жо Келеведжиева, аз зная, че вие сте ляво ориентирана. Елате във Варна. Искам да ви разкажа живота си и ако вие прецените, че можете тази истина да я кажете във вашата книга, тогава ще си дам съгласието.“ Бях си казала, че ако искам да бъда добър критик, аз трябва да мога да пиша за онези, които изповядват моите идеи, но и за онези, които са били на другия полюс. Реших се да напиша тази книга. В нея има истини, които за първи път Цончо Родев сподели пред мен. Има тайни, които той пред никой друг не е съобщавал като например, че е бил „литературен негър“. Младите най- вероятно не знаят какво означава „литературен негър“, а това е да пишеш книгите на писателите, те да ти платят, а изданията да излязат с тяхното име. В годините на голямото гладуване той е работил като литературен негър. Шест или седем от романите на известни български писатели стоят в библиотеката на Цончо Родев затворени. Той ми сподели, че един ден след неговата смърт и тази- на съпругата му, могат да отворят библиотеката и да видят кои романи точно е написал. Аз, самата, не знам, но се плаша, че бих могла да прочета заглавия на автори, които много обичам и всъщност ще се окаже, че това са творби, написани от Цончо Родев. Благоговея пред него и благодаря на Съдбата, че ни срещна!“, каза сливенската писателка Соня Келеведжиева.

Александра Иванова

/"Наблюдател"/

Още снимки от новината

-------------
------------
--------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев