Община Сливен

"Екзакта": 58% от българите смятат, че правителството ще изкара пълен мандат

-------------------------------
08.06.2016 / 15:20

Кабинетът ще изкара пълен четиригодишен мандат според 58 процента от българите, три пъти по-малък е делът на преценяващите, че са възможни предсрочни парламентарни избори - 20 на сто, показват данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч група".

Предсрочни избори по-често от останалите очакват избирателите на БСП, на "Атака" и особено тези на ДПС.

92 процента от избирателите на ГЕРБ са убедени, че тяхното второ правителство ще оцелее до края на мандата си.

Според 61 на сто от българите управлението на ГЕРБ няма алтернатива сред парламентарно представените партии. Така мислят и над 80 процента от избирателите на ГЕРБ. 86 на сто смятат, че управлението няма алтернатива сред партиите извън парламента.

ГЕРБ е първа политическа сила с електорален дял от 26,5 на сто, а БСП е втора с 15,4 процента. Непосредствено след своя конгрес, социалистите се връщат до най-високите си електорални стойности от последните три години, което показва, че при тях протича процес на мобилизация на твърдото ядро, коментират социолозите.

 

РБ е на трето място с 5,6 на сто и запазва без значими промени електоралния си дял от последната година. Същото важи и за ПФ, за които в момента биха гласували 4,5 процента от пълнолетните българи. АБВ в края на май има 2,6 на сто електорална тежест и през последната година поддържа стойности в рамките на около 3 процента от всички имащи право на глас, което засега им гарантира представителство в следващ парламент, посочват от "Екзакта".

Социолозите констатират известно свиване на електората на "Атака" до 1,5 процентов дял от всички избиратели и отбелязват, че при подобен резултат партията трудно би се преборила за присъствие в парламента.

След учредяването на ДОСТ, се регистрира леко свиване на електората на ДПС. Паралелно с това, обаче се забелязва премълчаване на електоралните намерения с аргументите, че избирателите не са се ориентирали коя формация ще подкрепят. Към края на май, декларираният вот за ДПС е 5,4 процента. "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев