Община Сливен

Кметът Стефан Радев и областният управител Татяна Петкова се срещнаха с учители от Испания и Турция

-------------------------------
07.06.2016 / 12:18

Регионалният инспекторат по образованието в Сливен е партньор по двугодишен международен проект „Ранното отпадане от училище: изследвания и стратегии за предотвратяването му в училищата в Испания, България и Турция”. Първата среща на партньорите по проекта се провежда в Сливен от 6 до 10 юни 2016 година. По време на дискусията ще се обсъдят резултатите и причините за ранното отпадане на ученици от училище.

Кметът на общината Стефан Радев прие днес участниците от Испания и Турция. На срещата присъства д-р Бисерка Михалева, началник на РИО-Сливен.

Стефан Радев пожела ползотворни дискусии, както и взаимен обмен на добри практики от различните страни. Той изтъкна, че нашият град е богат на история и традиции, от тук е тръгнала текстилната индустрия в България и гостите има какво да видят по време на престоя си в Сливен.

Основна цел на проекта „Ранното отпадане от училище: изследвания и стратегии за предотвратяването му в училищата в Испания, България и Турция“ е да се идентифицира и изследва проблема за отпадането на учениците от системата на образованието в областите Сливен, Астурия /Испания/ и Одрин /Турция/, с цел достигане на европейски измерение в образователните системи.

През първия етап на проекта е проведена анкета с училищата от трите региона. За област Сливен училищата са 67 .

 

На 07.06.2016 г. областният управител Татяна Петкова посрещна делегация от преподаватели от Турция и Испания. Гостите са тук в рамките на двугодишен международен проект „Ранното отпадане от училище: изследвания и стратегии за предотвратяването му в училищата в Испания, България и Турция”. Партньори са регионалните инспекторати по образование в Овиедо, Сливен и Одрин. В срещата участваха още Веска Вълчева – заместник областен управител, и д-р Бисерка Михалева – началник на РИО-Сливен.

Фокус на дискусията днес бяха причините за ранното отпадане на ученици, мерките за задържането им възможно най-дълго в образователната система и за приобщаването им към учебния процес. Петкова разказа за работата си като член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и за политиките на държавата за задържане на учениците в училище. Тя сподели за опита си в изпълнението на проекти, насочени към учениците. Областният управител каза, че очаква да се запознае с резултатите и добрите практики от проекта след приключването му, защото според нея чрез работата в партньорство се раждат най-добрите идеи. От своя страна гостите разказаха за спецификата на проблемите с обхващането и задържането на децата в своите страни и как се справят с тях.

С гостите от Одрин Татяна Петкова сподели идеята си за активизиране на контактите между институциите на областно ниво. Тя покани партньорите да посетят природните красоти и културно-историческите обекти на областта. Утре те ще продължат визитите си в Нова Загора.

Основна цел на проекта „Ранното отпадане от училище: изследвания и стратегии за предотвратяването му в училищата в Испания, България и Турция“, финансиран по „Еразъм+“, е да се идентифицира и изследва проблемът за отпадането на учениците от системата на образованието в областите Сливен, Астурия /Испания/ и Одрин /Турция/ за достигане на заложените цели в Стратегията 2020 по отношение на отпадналите ученици.

Още снимки от новината

-------------------------------
-------------------------------
-------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев