Община Сливен

Да чуем и вашия глас, сливналии в чужбина

Българи в чужбина
28.03.2010 / 10:30

 

Сред читателите на „Седмица” са и стотици сливналии, живущи или работещи в чужбина. Много от тях са го направили по принуда: няма препитание в родния град или село.

Колко хиляди са точно емигрантите – статистика няма. А как живеят те и как се правят с проблемите си далче оттук, знаем само по откъслечни разкази на завъщащи се и заминаващи отново наши граждани.

Сливналии работят и живеят в Гърция, Испания, Италия и къде ли не. Сливенка отвори дори ресторант в Чикаго. За някои от тях вече няма връщане назад: те са просперирали в своя бинес, закупили са си дори жилища, а децата им уви, трудно говорят български. Други пък работят каквото им падне, за да издържат деца и близки у нас. Повечето таят надежда, че нещата в Сливен ще се оправят и че един ден за тях ще се отвори добра работа и переспективи. И носят в спомените и в сънищата си свидните Сини камъни.

Тези дни „Седмица” публикува материала „Кой прогони японския инвеститор Шиндзи Язаки от Сливен”. Вероятно живущите в чужбина сливналии също са го прочели, попарени от наглостта, алчността и безскрупулността на тукашния Биг брадър. Завод за 3200 човека бива построен в Ямбол, вместо в Сливен и тези работни места можеха да бъдат заети от тръгналите да се скитат „немили, клети, недраги, из тая пуста чужбина” – както го е казал Ботев. Прогонвани биват от града ни и други инвеститори заради предварително поставяни условия, разбирай рекет.

Погледнете в историята на Сливен и ще видите, че подобни неща са били немислими. Всичко е било подчинено единствено и само на интересите на населението. Днешният сливенски Биг брадър връща времето назад, но дори в годините преди Освобождението османците са били по-толерантни към бизнеса: нали те позволяват на Добри Желязков да построи своята фабрика?

„Седмица” е готова да даде място на живущите в чужбина наши съграждани. Споделете своите проблеми, своето битие, своите становища за ставащото в родния град, своите препоръки към управляващите, към местния общински съвет. Защото този град е и ваш драги съграждани. И дай Боже един ден отново да се завърнете тук!

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев