Община Сливен

Подкрепете днес инициативата „Часът на земята”

Часът на Земята
27.03.2010 / 09:32

Часът на земята (Earth Hour) се отбелязва за първи път през 2007 в Сидни, Австралия, след което става традиция и се състои всяка последна събота от месец март.

Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разраства и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.

През 2007 година, 2,2 милиона души стават част от първият световен час на земята в Сидни, Австралия, изключвайки осветлението си за един час. Само една година по късно 50 милиона души от 370 града, в повече от 35 страни по света се присъединяват и изключват осветлението за един час - „Часът на земята“.

През 2009, към „Часът на земята“ се присъединяват над един милиард души в близо 4500 града от 88 държави, приканвайки общности, бизнеса и правителствата да спрат светлини в продължение на един час от 20:30 до 21:30 на 28 март (събота).

На 27 март 2010 , събота, в 20:30 милиони хора по цял свят ще се включат за четвърти пореден път "Часът на Земята". Те ще спрат осветлението си за един час.

По време на „Часът на Земята 2010” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата.

Четири от петте най-високи сгради в света ще потънат в мрак на 27 март 2010 г. - извисяващата се на 800 метра Бурж Калифа в Обединените арабски емирства, Си Ен Тауър в Торонто, Тайпей 101 в Тайпе и Уилис (Сиърс) Тауър в Чикаго.

Досега патрони на "Часът на Земята" са били носителят на Нобелова награда за мир архиепископ Дезмънд Туту, многократно награждаваните актриси Кейт Бланшет и Лив Улман, руската тенисистка Елена Дементиева, рок изпълнителите Аланис Морисет, "Линкин Парк", "Колдплей" и Нина Першон от "Кардигънс".

Във видеообръщение генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че „Часът на Земята” е „най-голямата проява на обществена загриженост за промените в климата, която някога е била предприемана. С „Часът на Земята” хората от цял свят ще изпратят ясно послание. Те искат действия срещу промените в климата”.

Община Сливен подкрепят Часа на Земята 2010 със следните инициативи:

1. Затъмняване на обществени сгради:

- Община Сливен

- Регионален исторически музей

- Художествена галерия „Сирак Скитник”

 

2. Публикуване на съобщение в официалния сайт на Община Сливен и под сайтове на общината за предстоящото мероприятие с призив към жителите на общината да се присъединят към него чрез загасяне на лампите в домовете си.

3. Дискусия на свещи на 22.03.2010 г. в Общинския екологичен център „Дом на водата”.

4. Прожектиране на клип с призив „Изключи светлината за „Часът на Земята” в ОЕЦ „Дом на водата през седмицата преди 27 март на екологичните клубове в града.

5. Изпращане на информация до учителите по природни науки за „Часът на Земята” за разпространение сред учениците.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев