Община Сливен

Лечков се яви с адвокат в Първо РПУ-София, не се признал за виновен

Среден пръст
26.03.2010 / 15:02

Не се чувствам над закона. Напротив, всеки ден си изпълнявам задълженията, заяви днес пред журналисти сливенският кмет Йордан Лечков – за това съобщи преди малко сайтът „Всеки ден”.

Той прекара близо 2 часа в Първо РПУ в столицата, за да даде обяснения за случилото се преди дни, когато е бил спрян от полицаи заради превишена скорост. Според МВР Лечков първоначално не е спрял на сигнала на КАТ, след което се е държал арогантно и е показал неприличен жест на полицаите. Сливенският кмет влезе във видимо добро настроение в сградата на РПУ-то и се обърна към журналистите с думите: “Толкова хора не са ме чакали от 1994 година”.

По-късно той отрече да е проявил неподчинение, когато е бил спрян от служители на МВР, а също така и да е имало някакво произшествие. Лечков обясни, че е оставил личната си карта на полицаите, които го спрели за проверка, защото така е преценил. „Актът не съм го виждал”, каза още Лечков. „Откъде сте сигурни, че съм карал с превишена скорост? Ако искате да разберете нещо - питайте за какво става въпрос. Аз няма за какво да разказвам”, заяви той. Екип на “Господари на ефира” пък му връчи Златен скункс.

Не считам, че има каквото и да било престъпление, посочи от своя страна адвокатът на сливенския градоначалник Иван Ангелов. „Лечков обясни, че е карал автомобил и полицаите са преценили, че е карал с превишена скорост. Той не е забелязал техните знаци и когато по-късно са доближили колата му, той е отбил встрани и е изпълнил всички техни разпореждания”, обясни защитникът му. По думите му сливенският кмет не е бил наясно за какво точно го спират. Той излязъл от колата си, дал им е документите си, след което полицаите започнали да пишат акт. Лечков поискал да му върнат личната карта, тъй като бързал, но полицаите му отказали. „Не си получава личната карта и си заминава. Според мен това не е незаконно”, посочи защитникът.

Когато Лечков си тръгнал, неговите данни са били ясни на полицаите. Затова според защитника му присъствието на сливенския кмет не е било нито необходимо, нито задължително. „Никой не е длъжен да подпише акт, с който не е съгласен”, аргументира се адвокатът и допълни, че Лечков не е бил задържан, за да не може да напусне мястото на проверката. Според адвокат Ангелов полицейската проверка е извършена, а не осуетена.

Лечков трябваше да се яви в 1 РПУ още в сряда, но тогава в телефонен разговор с шефа на полицията обяснил, че е твърде зает. Тогава от МВР обявиха, че срещу Лечков ще бъде образувано досъдебно производство за това, че е попречил на полицията да извърши своите задължения. “Хвърля документите на колегите, затваря вратата и показва среден пръст, след което потегля с автомобила. Има свидетели на неприличните жестове и на хвърлянето на документите. Автомобилът и нарушителят са обявени за издирване”, разказа малко след инцидента шефът на столичната полиция комисар Валери Йорданов. Според началника на Първо РУМВР Игнатов, ако се докаже, че Лечков е обидил полицаите, ще му бъде повдигнато и обвинение за това. Според друго изявление от РПУ, имало съмнение за употреба на алкохол или упойващи вещества.

Това не е първата подобна проява на бившия футболист – пише „Всеки ден” и цитира сливенския сайт „Седмица”. В средата на юли 2003 година той бе арестуван заради непристойно поведение. Тогава заради оплакване за нарушение на нощната тишина в дискотеката му “Империа” бе изпратена полиция. Лечков и гардът му Коста Добрев обаче прогонват полицаите блъскайки ги, отправяйки им закани и обидни жестове. Според публикации в медиите, дори била скъсана заповедта, която ченгетата носили, за да извършат полицейска проверка. Скандалът приключи с няколко часово задържане на Лечков и Добрев в полицейския арест в Сливен. Бе образувано бързо производство по чл. 270 от НК, което предвижда до 3 месеца затвор или глоба от 100 до 300 лева.

Галина Гиргинова

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев