Община Сливен

На всеки час работа пред компютър - поне 10 минути почивка

Дете пред компютър
26.03.2010 / 07:00

Д-р Веселин Василев, началник на отделението по Ранна рехабилитация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”:

 

Обездвижването е здравословен проблем на нашето съвремие, заяви д-р Веселин Василев, началник на “Oтделението по ранна рехабилитация” в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен.

Засегнати са предимно младежите, които прекарват много голяма част от времето си пред компютъра и хората, чиято работа е свързана с продължителен престой на едно място. При тях се получава статично натоварване на опорно-двигателния апарат, което се отразява най-вече на раменния пояс и шийния отдел на гръбначния стълб. Физиотерапевтът съветва на всеки един час работа, поне 10-минутна активна почивка с физически упражнения за релаксиране на мускулите на тялото. Д-р Василев информира, че в резултат на обездвижването се получават много други заболявания, като затлъстяване, захарен диабет, артериална хипертония, остеопороза, плоскостъпие. Добре е да се използва свободното време за спортни дейности, излети сред природата, ходене пеш до училище и работа, да не се ползва често асансьора.

Сред по-разпространените гръбначни заболявания са сколиозите, при които се касае се за странично изкривяване на гръбнака. Проблемът се появява най-вече при подрастващите и отново е свързан със заседналия начин на живот, тежките чанти в училище, неправилната стойка на чина. За профилактика на сколиозите е необходима добра хигиена на учене в къщи и в училище. Височината на бюрото и стола трябва да са съобразени с ръста на детето. Работният стол трябва да има твърда облегалка, която да поддържа кръста, а стъпалата да опират в подходяща поставка, така че бедрата да са разположени на една линия с таза. По-добре е децата да носят раница на гръб отколкото чанта в ръка или на рамо. От съществено значение е хигиеннодиетичният режим с балансирано хранене, закаляване чрез въздушни, слънчеви, морски бани, физкултура и спорт. Най-подходящият спорт в случая е плуването. Лечението на лекостепенните изкривявания се състои в коригиране на порочната стойка и походка с изправителна гимнастика.

В своята работа на физиотерапевт д-р Василев използва освен познатите методи анамнеза и клиничен преглед, така и специфичните за неговата специалност изследвания – соматоскопия, соматометрия, сантиметрия, мануално мускулно тестуване, гониометрия, динамометрия и прийоми от мануалната терапия.

Отделението по ранна рехабилитация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” има два сектора – единият се намира в болницата, а другият - на територията на Сливенските минерални бани. Първият е открит през 1950 година и обслужва останалите отделения в болницата. Там основно се извършва рехабилитация на остро и хронично болните, приети за лечение в другите отделения и лечение на амбулаторни пациенти по договор със здравната каса. В сектора се прави инхалационно лечение, електролечение, светлолечение, лазертерапия, лечебна физкултура, механотерапия и лечебен масаж.

През 2001 година е разкрит секторът на Сливенски минерални бани, намиращ се в красив парк, непосредствено до минералната баня. Там се приемат пациенти за лечение по договор със здравната каса със заболявания на централната и периферна нервна система – след инсултни състояния, болест на Паркинсон, множествена склероза, състояния след травми на централната и периферна нервна система, заболявания на опорно-двигателния апарат – травматични, дегенеративни и възпалителни заболявания, като коксартрози, гонартрози, дископатии, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, следфрактурни състояния, диабетна полиневропатия, увреждания на периферни нерви от травматично и възпалително естество, радикулити, плексити, рехабилитация след ставно протезиране и др.

Предимство за отделението е разположението му непосредствено до минералния извор, създаващо благоприятни условия за използване на минералната вода за лечебни цели. Водата е гореща ( 48ºC) , нискоминерализирана ( 1.986 г/литър), хидрокарбонатно-сулфатно-натриева и калциева със съдържание на флуор и метасилициева киселина. Поради съдържание на въглероден двуокис има неутрална реакция ( pH 6.8 ). Подходяща е за лечение и профилактика на стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни, бъбречно-урологични, гинекологични заболявания , както и на опорно–двигателния апарат и периферната нервна система. Отделението разполага със сектор за балнеолечение с комбинирана вана за подводно-струев масаж, хидромасажни дюзи и перлена вана. Освен с лечебна цел, процедурите могат да се използват и за козметични цели – при наднормено тегло, за релаксация на организма след преумора, имат и много добър антицелулитен ефект.

Мехурчетата с въздух от перлената вана полепват по кожата на пациента и имат съдо-разширяващо действие, подобряват кръвоснабдяването на кожата, с добър ефект при неврози, безсъние и климактерични смущения. Напоследък се забелязва засилен интерес от страна на гражданите и секторът се посещава и за профилактика. В него са разположени 30 легла, разпределени в стаи с по едно, две и три легла. Има денонощно медицинско наблюдение. Предстои скоро да бъде направен основен ремонт на отделението с подновяване на апаратурата и оборудването.

От тази година минималният болничен престой по клиничните пътеки е седем дни. Според д-р Василев те не са достатъчни, но има възможност за продължаване на лечението в амбулаторни условия и евентуално в санаториална обстановка. Здравноосигурителната каса заплаща еднократно годишно за лечение на един пациент по определена пътека. Всеки, който желае, може да доплати за втори курс, което ще му струва 25 лева на ден. В цената са включени нощувка, храна и три физиопроцедури. Ако разходите се поемат от касата, болните доплащат единствено потребителска такса, ако не са освободени от нея.

В Отделението по ранна рехабилитация работят 26 души с дългогодишен стаж и богат професионален опит. Рехабилитаторите са 10, разделени на две групи по 5 за двата сектора. Работата е на екипен принцип. Физиотерапевт преглежда всеки пациент и назначава необходимите процедури, съобразени с индивидуалното му състояние, които се изпълняват от рехабилитаторите.

Ефектът от лечението е много добър. Стотици са пациентите, които са изправяни на крака. Добре се повлияват слединсултните състояния, артрозните заболявания, усложненията на захарния диабет, болестта на Бехтерев и др.

В своята работа специалистите използват някои от нетрадиционните китайски методи от рефлексотерапията и имат добри резултати - лазерпунктура, акупресура, част от масажните похвати. През последните години все повече добиват популярност специализациите в тази насока.

Рехабилитацията е поетапна и продължителна. Тя трябва да започне във възможно най-ранни срокове след началото на заболяването.

Едно инвалидизирано лице , което е било обект на системна рехабилитация може да върне на обществото десетократно повече от вложените за възстановяването му средства.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев