Община Сливен

2. Защо Сливен се размина с т.нар. знакови убийства

Станчо Станчев
25.03.2010 / 10:51

Началникът на сектор „Криминална полиция” в Сливен Станчо Станчев и колегата му Михаил Михалев от линия „Противодействие на тежки престъпления срещу личността” не гледат на занаята си като на филмов екшън.

Работата им е изключително тежка и отговорна. От изключително естество е организацията през първите 24 часа от извършването на дадено убийство, когато се тръгва по горещи следи. Такъв е бил случаят с разстрела на Анжел Стефанов Симеонов, служител в чейнджбюро „Славов и Манов”, което още функционира под областната управа. Той бива разплетен за едно денонощие и повод за това става забелязан край местопрестъплението „Мерцедес”, който се навъртвал тъдява. Започват усилени проверки на този тип автомобил и, свързани с различни номера, алибита на водачите и т.н., докато твърдата ръка на криминалистите не стига до сутеньора Спартак Петров Иванов и цялото му семейство.

Според Станчо Станчов, деянието е с цел грабеж, като извършителят Стефан Будаков бил предварително дрогиран. Подир разстрела същият бил отведен от Спартак Петров в гората, като назряло намерение да го ликвидират и него. Убийството е било извършено с пистолет „Макаров” със заличени номера. За кратък срок е разкрито и последното убийство в Голямо Шивачево.

Убийството на ученичката Елина в жилищен блок на бул. „Хаджи Димитър” отнело на криминалистите повече време. Извършителят – ром, ивършвал грабежи посред бял ден. Той вадел нож на жени и те доброволно се прощавали със обици, златни пръстени и други украшения. Момичето било нападнато в асансьора преди да се качи у дома си, но се оказало с характер, възпротивило се и ромът я намушкал смъртоносно. Убиецът бива заловен при друг подобен опит за грабеж и в полицията си отдъхнали.

В някои случаи обаче разследването се проточва с месеци, с години, че и повече. Такава бе историята с убийството на таксиметровия шофьор Живко Проданов, добре известна на целия град. Все още не са известни и убийците или убиецът на проститутката Евелина Георгиева, която изчезва в края на януари миналата година. Видяна е за последно на разклона на Самуиловско шосе. Случвало се и друг път, затова сутеньорът й не обърнал внимание, но след няколко дни сигнализирал в полицията. Обявена е за общодържавно издирване. След двумесечно издирване Евелина бива открита мъртва в една тръба недалеч от село Бозаджий. Станчев и Михалев смятат, че сериозна пречка за разкриването на това убийство се оказва една промяна в Закон за СРС, заради която криминалистите получават с двумесечно закъснение разпечатки от телефона на Евелина. А е било от изключително значение с кого е говорила тя и кой я е набирал. Двамата ми събеседници са единодушни, че при тогавашния министър на вътрешните работи Васил Миков е имало големи проблеми. Сега вече нещата били други. Но вече имало напредък и в това разследване и се надявали скоро да разплетат случая.

Сливенските криминалисти се впечатляват не толкова от героите в марковите тв-екшъни, колкото от модерната техника, която притежават колегите им в САЩ, Англия, Германия и други страни. Криминалните лаборатории в САЩ, показвани в сериалите, за тях са един друг недостъпен свят. В Сливен все още се работи с остаряла техника. „Особено трудно обработваме дактилоскопичните следи – споделят Станчев и Михалев. – Имаме случаи да влезем в къща с извършено убийство или друго престъпление, всичко е разхвърляно, пипано е без ръкавици, но трудно се добираме до следи и отпечатъци. В САЩ разполагат с голям ресурс, и ако даден екип не успее да разкрие тежко престъпление, случаят се поема от друг.”

При подаден сигнал за убийство се вдига кажи речи цялата сливенска дирекция – споделят още те. Както вече стана дума, важни са първите 24 часа. От изключително значение е да се запази местопрестъплението от достъп на случайни хора, наличието на свидетели и т.н. Първом идва ред на специалист от кримилабораторията, правят се снимки, всичко се заснема с камера, а след това си свършва работата д-р Чаушев от патологията.

В този иначе проблемен финал за липсата на модерна техника (предстоял анализ по темата в ОД на МВР и горе в министерството), особено положителен сигнал е споделеното от криминалистите за отличното взаимодействие между полицията, прокуратурата и съда. Не сме имали никакви проблеми с вече покойния Пейчо Хитов, с Пламен Стефанов, Мартин Сандулов, Кънчо Жеков, Христо Куков, Диана Стоева и други колеги от магистратурите – споделиха криминалистите. А това е добър залог за успешна битка срещу престъпността.

 

Георги Вл. ПОПОВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев