Община Сливен

Гаф на Плевнелиев: Измислен цитат на Левски му докара "Златен скункс"

-------------------------------
24.03.2016 / 15:38

Подготвят пореден "Златен скункс" за Плевнелиев заради гафа на президента, който цитира Левски погрешно.

В обръщението си пред Народното събрание Росен Плевнелиев заяви: "Нека винаги помним и следваме Апостола на свободата, който искаше да се освободим сами, а не някой друг да идва да ни освобождава, защото "който ни освободи, той ще ни пороби".

"Господари на ефира" хвана грешката на Плевнелиев и обяви, че ще удостои със "Златен скункс" президента. От предаването уточниха, че фалшивото писмо, съдържащо цитата, е популярно в социалните мрежи и често се приема за истинно от патриотично настроени потребители. Честото му цитиране без основание наложи дори специално изявление на Министерство на културата още през 2011 г.

Цитираната от президента фраза на Левски не е съществувала никога, никъде и под никаква форма в документалното наследство на Апостола. Това се посочва и в отворено писмо от Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

"Вие излъгахте, г-н Президент. Горното словосъчетание не е съществувало никога, никъде и под никаква форма в документалното наследство на Апостола. Казаното от Вас може да се приеме само като опит за фалшифициране на заветите на Левски и акт на пренебрежение спрямо труда на всички изследователи на неговото дело от Освобождението досега. Гавра с паметта на националния ни герой не може да бъде премълчана, дори когато е предизвикана от политически съображения или от невежество."

"От името на Общобългарския Комитет „Васил Левски” и на милионите българи, верни на идеите на Апостола, Ви приканвам да се извините публично за фалшификацията и да оттеглите от обръщението си пред Народното събрание цитираната в първото изречение фраза", пише Василев в писмото до президента.

"Tруд"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев