Община Сливен

Новите промени в НК: Окастриха екстрите на късото следствие

Народно събрание
23.03.2010 / 08:38

Занапред при съкратеното съдебно следствие няма да се слиза под минимума, ако подсъдимият признае фактите в обвинителния акт, реши парламенът. Става дума за процедурата, при която срещу самопризнание, което спестява разпити на свидетели, вещи лица и др., на подсъдимия се дава като бонус по-леко наказание. В момента НК предвижда съдът във всички случаи да налага наказание при изключителни и многобройни смекчаващи вината им обстоятелства под минимума (чл. 55 от НК). В нов чл. 58а се записва, че когато обвиняемият е направил самопризнания, съдът най-напред ще определя общото наказание, посочено в НК, а после ще го намалява с една трета. Например при катастрофа в пияно състояние с няколко убити наказанието е от 5 до 15 г. При присъда 15 г. тя ще бъде намалена на 10 г. А сега минава под минимума, с условно наказание. Записва се и друго условие - ако съдът определи доживотен затвор без замяна, няма да го налага, санкцията ще се заменя с лишаване от свобода от 20 до 30 г.

Само ако по делото са налице едновременно условията за редуциране на наказанието с 1/3 и за прилагане на чл. 55, съдът ще може да слиза под минимума. Според адвокати новият текст рязко ще намали положителната статистика на влезлите в сила присъди - занапред подсъдимият няма да има интерес от съкратено съдебно следствие, а от протакане на дела, заявиха те.

Опозицията вчера предложи гласуването по този текст да бъде отложено заради усуканата му редакция, но мнозинството не прие. “След като ние тук след толкова дебати изпадаме в противоречие как точно трябва да се тълкува текстът, как очаквате съдиите да го разберат”, заяви Мая Манолова (БСП). В отговор Димитър Лазаров (ГЕРБ) я посъветва да не подценява съдиите. “Удовлетворена съм, че представители на ГЕРБ сменят тона към съдиите, но това не променя факта, че когато се прави закон, той трябва да е ясен.”

Миналият парламент изключи от съкратената процедура убийството и тежката телесна повреда, както и причиняването на смърт по непредпазливост, но в пияно състояние.

Сега се предлага по съкратената процедура да не се гледат и делата за отвличания, трафик на хора и на всички наркопрестъпления. С 8 на 8 гласа текстът “увисна” в правната комисия.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев