Община Сливен

Прогноза: Не бързайте да отписвате Лечков

Георги Попов
19.03.2010 / 11:54

В събитията от няколко дни с набъбващата подписка срещу кмета Йордан Лечков, мнозина го виждат едва ли вече наврян в „ъгъла”. Който го отписва, дълбоко се лъже.

За шест години във властта бившият футболист изучи някои хватки от политическото таеукондо и успя, ако не да пребори, то да държи нащрек опоненти и откровени противници от доста класно потекло. Сред тях депутати, местни политици, общински съветници, магистрати, полицаи и тук там даже видни правителствени чиновници. Де с тарикатлък, де с наглост, де с безпардонност, де с пазърлъци или зевзеклъци, но той е още на политическия подиум и е опасен. Каза го и на журналисти: аз съм опасен.

Сега срещу него набъбва отдавна очакван бунт: покорни му довчера следовници в местния парламент надигат глава срещу кметовото самоуправство и незачитане на най-елементарни норми на управленченско поведение. Отначало това не изглеждаше сериозно, но полека лека сякаш придобива същите измерения, както в ямболската сага с тамошния кмет Георги Славов. Засега правозащитните органи още кротуват, но нищо чудно и те да последват примера на ямболската прокуратура. Опитът на Лечков да провокира ужким личен конфликт с наблюдаващия прокурор Пламен Стефанов с цел да го отведе от досъдебното производство по ЗОП, напълно пропадна. И това е сигнал за сливенския кмет, че нещата около него не са вече същите.

Какъв успешен ход може да предприеме Лечков, за да тушира възникналите опасности и да пребори своите опоненти? Той все още разполага с власт, с лобита и покровители в лицето на Бойко Борисов, но и това вече не е твърде сигурно. Премиерът заяви, че няма да пожали никого от своите и че ще каже до дни имената на съгрешилите. Дали сред тях е и сливенският кмет, е въпрос с повишена трудност. Но е почти сигурно, че отдалечилият се на голямо разстояние от Бойковата партия сливенски кмет, играещ на независим, ще потърси отново политически чадър от нея, независимо от вероятността да е вече в комбина с президента Първанов, както се говори. Той не е член на ГЕРБ, но е избран с неговата листа. Така че още утре в публичното пространство вероятно ще се чуе, че атаката срещу него е политическа поръчка, че зад нея стоят БСП или хора с лични и корпоративни интереси. Това е любимата му фраза и с нея се изчерпват познанията му за политическата игра.

А че в сливенския общински съвет наистина играят и лични интереси, няма никакво съмнение от години насам. Спомняме си за един съветник от ДПС, който бе изобличен от собствената си партия, че е взел подкуп, за да гласува за заема от „Дексиа”. Други пък лобираха за определени лица и фирми. Спомняме си за група местни парламентаристи, които пък открито се обявиха против застрояването пред ДСК, а на самото гласуване вдигнаха ръце в съгласие. И това не е единственият случай. В един такъв план всяка от страните в сегашния конфликт има своите „козове”, а никак не ни се иска да е така.

Иска ни се един обновен, принципен и отговорен местен парламент – радетел за законност, справедливост и защитник на обществения интерес. Да се надяваме, че настъпилото пробуждане и декларираната съпротива срещу самоуправството и безнаказаността ще дадат положителен тласък на местното самоуправление.

Само не бързайте да отписвате Л ечков.

Георги Вл. ПОПОВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев