Община Сливен

Радото: Лечков умишлено проваля ремонтите, дължи 22 млн.

Радостин Русев
15.03.2010 / 13:43

В присъствието на 11 общински съветници шефът на „Хидросистеми” Радостин Русев обвини кмета Лечков в умишлено спъване на ремонтите по ИСПА и водния цикъл.

Пред журналисти той проследи развитието на конфликта си с кмета. Разбрал какво го чака още преди 8-9 месеца, но се опитвал да поддържа нормален диалог с Лечков и дори се е срещал на чашка с него. До последно не исках да повярвам, че е възможен подобен финал – сподели бизнесменът.

Според него, предварителният замисъл на кмета е да обсеби чрез свои фирми ремонтите по ИСПА и водния цикъл, а също така задълженията към фирмите на Русев, възлизащи на около 22 млн. по различни обекти.

Русев отново говори за две срещи в общината между „Хидросистеми” и общинското ръководство. Те били записани на диск, който вероятно ще бъде представен в съда, защото от него се виждало на какъв безподобен натиск е поставено дружеството.

На първата среща Русев се бил съгласил да вземе работници от „Гради”, „Ружа” и други близки на кмета фирми, както и да ползва техниката им. Това било отхвърлено. На втората среща на 1-ви февруари – пак същото. От службата по вписванията може да се види, че Лечков е постъпвал така с много фирми- заяви Русев.

„Хидросистеми” била правела много опити и е подала много жалби срещу злонамерените действия на кмета. „Стигна се дотам кметът да ни атакува дори в банката, където сме заложили банкова гаранция от 7-8 млн. лева, за да вървят ремонтите” – каза Русев. За канализацията и водоснабдяването е преведен аванс от 10 на сто на общината, но от тях не е даден нито лев на „Хидросистеми”. Плащаме лихви за този заем” – ожалва се бизнесменът.

„Хидросистеми” вероятно ще заведе в най-скоро време съдебно дело срещу Лечков и звеното за управление на проекта към общината. От 13 декември оттам не е издадено нито едно строително разрешение. Досегашните щети от това са за около 4 млн. евро. Те ще бъдат претендирани на арбитраж и ще бъдат изплатени не от Лечков, а от републиканския бюджет – съжали Русев.

Схемата на Лечков според него е следната: Спирам да плащам, ако не приемете моите условия! Русев изпратил сигнал до кмета на 11 март, а днес и до шефа на ВиК -Сливен инж. Никола Терзиев.

Неплатени от общината остават многобройни обекти, като санирания Дом за стари хора и др. Парите са европейски, минали са през одит и са преведени на общината, но Лечков отказва да плаща. Става дума още за ремонти във Второ основно училище, в с. Чокоба и др.

Русев подчерта, че фирма „Булгейт” винаги е била коректна към общината и дори е започвала обекти без договор, в случаи на бедствия, аварии и т.н. Не са приети актовете 15 и 16 и се отказва плащане въпреки изготвените счетоводни документи на редица дейности, извършени в Руския квартал, Кольо Фичето, Република и др. Ето защо „Булгейт” има правото да спре водоподаването и газоснабдяването, но какво са виновни гражданите? А на 1-ви април -за канализацията. От дружеството на Русев са подготвили жалба и срещу Звеното за управление на проекта и зам.-кмета Недка Енергиева за злоупотреби със служебно положение и нанесени щети.

По договор не мога да спра ремонта. Това може да стане, след като изтече срокът. Утре изтича за водопроводите, по които ми дължат 1,7 млн. лева -каза Русев. – Има неоправени фактури от 2008г.,по които съм плащал ДДС и общината го ползва, но отказва да плаща. Това са проекти по европейски програми и е абсурд да се пречи за усвояването им. Недка Енергиева също има голям дял в това – съпругът й е прокурист на „Гради”. Нито един бордюр не е платен, не е даден нито лев и за „Бургаско шосе”, а парите са целеви от МРРБ -завърши Русев.

„Седмица”

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев