Община Сливен

Пред нови протести на медици в Сливен?

Д-р Бянкова
15.03.2010 / 09:28

Възможни са протести на медиците от болничната и извънболничната специализирана помощ, обяви д-р Юлия Бянкова, председател на Регионалната колегия на Български лекарски съюз в Сливен.

Причина за това са неизплатени пари от здравната каса за извършена дейност през януари, въпреки, че по закон това е трябвало да стане до края на февруари. „Каквато и да беше причината за забавянето, беше коректно тя да бъде обявена. Досега не сме получили отговор нито от Националната здравноосигурителна каса, нито от Регионалната, въпреки, че тя е само изпълнител и ще разпредели това, което й се изпрати. Някой трябва да даде обяснение и да гарантира, че това повече няма да се случва”, каза Бянкова.

На своя събрание Управителният съвет на Регионалната колегия на съюза е обсъждал идеята за протест и предстои да бъде направено допитване до всички медици за тяхното становище и вариантите за формата на протеста. Най-вероятно датата ще бъде първоначално обявената 7 април, но предстоят обсъждания на национално ниво. На 20 март в София ще се проведе Национална конференция по проблемите на здравната реформа, а на 27 март ще има извънреден събор на Българския лекарски съюз. Д-р Бянкова очаква и на двата форума темата за протестите да бъде засегната и да бъдат взети окончателни решения.

Дори здравната каса да изплати до 7 април средствата за януари, протести ще има. Те ще бъдат срещу наложилата се напоследък практика парите са бъдат забавяни и да се изплаща само процент от извършените дейности. „Ако някой има съмнения по отношения коректността на извършената дейност, нека да провери лечебните заведения щателно, но хората да си получат парите за изработеното. Ако се намерят нарушения, нека те да бъдат санкционирани. Но не цялата система да страда и да стои в очакване, на нещо, което не се знае кога точно ще се случи. Още повече, че няма доказана причина тези суми да не бъдат изплатени.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев