Община Сливен

Днес Лечков и Русев при Караджова: мир или нова война?

12.03.2010 / 10:33

Дали днес министърът на екологията Караджова (на сн. в ляво) ще опита да тушира сливенския скандал? При нея ще се явят Лечков и Русев – всеки със своите аргументи. Мир ли ще има или нова война?

Срещата е точно в 13.30 часа в екологичното министерство и на нея ще присъстват и надзорници от испано – българския консорциум.

Аргументите на Лечков са известни: цели страници с обвинения срещу „Хидросистеми”, публикувани както е редно и в „Седмица”. Избраният за главен изпълнител и доскорошен приятел Радостин Русев е виновен за абсолютно всичко: за неуредиците с разкопаването, за затрудненото движение на транспортни средства, за лошо изпълнение на ремонтните работи и т.н. Сякаш кметът вчера е отворил очи и видял, че въпросният бизнесмен не работи по правилата.

Надзорът, българо – испански, е на друго мнение. Той също вади безброй страници с документи, публикувани и от „Седмица”. Според тях пък ремонтите вървят по план и са в съгласие с техническите изисквания. Русев пък вероятно ще светне Караджова, че според него кметът се опитва да наложи свои фирми като подизпълнители и че това е причината за скандала, отекнал дори в националните медии.

Според депутати, в юридически аспект Караджова не може да постави под въпрос сключения договор с „Хидросистеми”. В него са заложени законовите изисквания, процедурите и пр. и споровете ще се решават според клаузите в него. Един опит за прекратяването на договора би довел до мъчителни и дълги съдебни процедури и евентуален провал на проектите по ИСПА и водния цикъл. Друг възможен вариант бил преразглеждане на меморандума, в който правата за въпросните проекти са прехвърлени от екологичното ведомство на община Сливен. Тоест, ако Лечков е действал в нарушение на условията в него, министерството може да анулира договора и да работи директно с „Хидросистеми”. Но според същите депутати, това няма да стане. Пък и самият Лечков намекна, че се е срещнал с премиера и си е опекъл работата. Вчера кметът изрази убеденост, че двата проекта по ИСПА и за водния цикъл ще бъдат обединени в един, а ако Русев не отстрани нередностите в ремонтите, щял да бъде махнат. Дали Караджова наистина ще се опита да тушира напрежението между общината и „Хидросистеми”, та белким ремонтните работи завършат в определения срок, е въпрос с повишена трудност.

Мнозина обаче се съмняват, че Лечков ще отстъпи. Истината ще научим след срещата. Най – вероятно е да се разрази нов тежък сблъсък.

„Седмица”

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев