Община Сливен

Лечков с Първанов: Ще обърне ли гръб на Бойко?

Йордан Лечков
11.03.2010 / 15:00

Какво ли не се чува около сливенският кмет. Последното – Първанов ще прави своя партия и Лечков ще бъде издигнат за трети мандат именно от нея.

Йордан Лечков биваше свързван с имена от бившата партийна номенклатура като Георги Йорданов и др. Смяташе се, че Йорданов също има принос за неговото идване на власт. Преди да бъде избран за кмет, чрез Марин Кавръков пък заигра с националистите на Минчо Минчев, който дойде на негови предизборни мероприятия. Видяхме на едно от тях и Цветелин Кънчев – Дон Цеци. По време на кметуването си обаче Лечков се присламчи към царистите, пък и те го ухажваха. От този политически флирт сливенският кмет се сдоби с 3 милиона, дадени му от Лучано за изграждането на стадиона. Не се знае за подобен прецедент в европейската практика – държавата да плаща на концесионера, вместо обратното.

Подир царистите Лечков се приобщи към Борисов и неговия ГЕРБ и беше избран за втори мандат именно чрез листите на тази партия. Заочаква нови дивиденти и ги получи. Макар и с неохота, побързаха да му угодят. Парите по ИСПА и водния цикъл са кажи речи осигурени. Но и това изглежда малко на кмета. Сега иска всички тези средства да бъдат отнети от довчерашния му довереник и приятел Радото и да бъдат дадени на „правилните фирми”. Ако ли не, да му мислят Бойко, „Нона кокона” и пр.

Според депутати от Сливен, това едва ли ще се случи. Предстои дълъг и мъчителен конфликт между общината и „Хидросистеми”, а ако се стигне до съд – дълги процедури и възможен провал на проектите. От централата на ГЕРБ и правителството нямали желание да се намесват в сливенския скандал и вече им досадило от конфликтния и непредсказуем бивш футболист. Мнозина предчувстват дистанциране на Борисов, смятан досега за приятел на Лечков. Депутат от ГЕРБ откровено признава, че Лечков е на път да не вземе трети мандат, че партията губи от обвързването си с него и че едва ли ще рискува с неговата кандидатура на изборите през следващата година.

Лечков има невероятен нюх за това някъде духа вятъра и вероятно вече си е направил сметката – коментира нашият източник. Вероятната партия на Първанов, който все още има сравнително висок рейтинг (над 50 на сто), макар и като клонинг на БСП, е възможно да привлече голям брой разочаровани от Станишев и компания бесепари, както и центристки и други формации, останали без алтернатива и политическо бъдеще. За Първанов може да гласува и част от простолюдието, което се впечатлява от държавническите му маниери. Той има фенки и сред нежния пол. И това го прави възможно успешен политически лидер или поне главен фактор на политическия проект, начело на който се очаква да застане бившият външен министър Ивайло Калфин.

Но каква е връзката между Първанов и Лечков? Освен, че е фен на футбола, Първанов таи нескрити симпатии към самия Лечков – споделят запознати с предпочитанията на президента. Първанов неслучайно дойде на сливенския стадион преди няколко години по повод бенефиса на Лечков. В приветствието си тогава президентът му пожела освен здраве и успех като кмет, и евентуална… политическа кариера. Изглежда като слух, но се говори, че и общува често със сливенския кмет. Тръгна такъв и за вдигнат президентски чадър над главата на Лечков. През 2004г. сливенската прокуратура по разпореждане на Пейчо Хитов заведе няколко досъдебни производства срещу Лечков относно нарушения около зала „Сливен” и програма САПАРД. Тогава сливенският кмет започна публична атака срещу зам.-главния прокурор Христо Манчев, срещу Пейчо Хитов и др. Та, според мълвата, Борис Велчев уведомил Първанов за прегрешенията на Лечков. Първанов реагирал по следния начин: „Абе вие няма ли с какво да се захванете, ами с Данчо...”

Бъдещето ще покаже ще прави ли наистина партия Първанов и дали Лечков ще е неговият човек в Сливен. Вече се разпространяват версии, според които Лечков има мисията да привлича за съмишленици на Първанов кметове от регионите.

Няма никакво съмнение, че бившият футболист ще опита да изиграе картите си по най-доходоносния начин, както е правил винаги досега. Нелепото е, че след Сакскобурготски и Борисов, политици като Първанов също са готови да го вземат насериозно. За да обслужват собствените си интереси, уви.

 

„Седмица”

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев