Община Сливен

Отворено писмо до господата Пламен Стефанов, Кънчо Жеков и Чавдар Божурски

Съдебна палата - Сливен
08.03.2010 / 13:10

Уважаеми господа, дни преди да почине, в телефонен разговор г-н Пейчо Хитов заяви за „Седмица”, че прокуратурата ще си свърши работата и че ще официализира своето становище.

Ставаше дума за прословутия опит за претърсване и изземване на документацията по Закона за обществените поръчки (ЗОП) в община Сливен. Мисия, която незнайно защо се провали и обществеността тъне в неведение.

Ще припомним: преди около двадесетина дена по разпореждане на окръжна прокуратура – Сливен (на г-н Пламен Стефанов) и с разрешение на съда, в общината влязоха служители на сектор БОП на ОД на МВР. Предаването на документите обаче беше осуетено от кмета Йордан Лечков, пък и те се оказаха в друго помещение. И до днес кметът на Сливен публично твърди, че документите трябва да бъдат ... преписвани и т.н. от прокурорите и че няма да напуснат общината. Ново прокурорско разпореждане и ново разрешение за изземване, доколкото знаем, не е издадено. Стотици са запитванията на граждани и общественици до сайта ни и коментари защо нещата се оказаха в задънена улица. Коментари за това се появиха и в някои национални медии. Според юристи, случаят е безпрецедентен и във всяка уважаваща себе си европейска страна затова се слагат белезници – било на кмет, било на депутат или министър.

Контактите ни с институциите в Сливен, особено подир този случай, станаха доста сложни. Някои от тях нямат официални телефони за връзка, а телефоните на отделни магистрати, полицаи и пр. странно защо онемяха. Вече няма как да ни отговори и, Бог да го прости, Пейчо Хитов.

Главният прокурор Борис Велчев, шефът на софийска градска прокуратура Кокинов, заместникът му Романов и др. са почти във всекидневна връзка с медиите и не отблъскват микрофоните им. Цветан Цветанов не отказва покани в телевизионни студиа и пр. Разбира се, не може да се очаква подобен интензивен диалог отстрана на провинциалните институции, но все пак контактите ни с вас са обществена потребност. Гражданите изпитват остра необходимост от реални действия в защита на обществения интерес, от сигурност и доверие в правозащитните органи. Но освен най-често постни информацийки за деяния на Н.И. (неизвестен извършител), за някое приключило дело от незначително естество и пр., друго трудно научаваме. Сайтовете на окръжния и на районния съд са почти празни, макар, че доколкото знаем, затова се плаща на медиатор. В сайтът на окръжна прокуратура пък няма абсолютно нищо.

Медиите са съюзници на институциите в името на общата цел: борбата с престъпността. Затова се обръщаме към вас с призив да преосмислите политиката си към медиите с оглед повече информираност по значими теми и събития както чрез непосредствени контакти, така и чрез интернет. А във връзка с акцията по изземване на т.нар. документация по ЗОП ви призоваваме конкретно да отговорите:

Защо документацията е още в общината?

Защо няма ново разпореждане на прокуратурата и ново разрешение на съда за изземването й?

Какви действия по-нататък ще предприемат прокуратура, съд и полиция в съответствие със закона?

Ще се задействат ли институциите и по повод жалбите за незаконни действия на кмета относно блокирането на средства, тръби, инертни материали и др., необходими за ремонтни работи по ИСПА и водния цикъл?

Ако сте поставени под натиск „свише”,можем и да ви разберем.

Ако сами се поставяте в подобно положение и конюнктурни съображения и интереси стоят над закона и престижа на институциите, които оглавявате, пак ще ви разберем, но не можем да ви оправдаем. Обществеността иска да научи истината.

В очакване сме на публичен отговор.

 

Георги Вл. ПОПОВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев