Община Сливен

Георги Вл. Попов замисля книга за сливенския преход

Георги Попов
07.03.2010 / 10:53

Георги Вл. Попов главен редактор на „Седмица” (сега популярно интернет издание) замисля книга за сливенския преход. Първите десетина откъса вече се появиха в сайта.

Книгата ще носи заглавието „Сливенският преход – скандалите, драмите, героите” и вероятно ще обхваща периода 1990-2000 година, когато според немалко политолози и политици преходът завършва. Но дали е така – още се водят спорове.

Попов вижда книгата си като обем в порядъка на около 300 страници, илюстрирани доколкото е възможно със снимки. Като по-рехави определя документалните източници, с които разполага за периода 1990 – 1994 година. Това са най-вече публикувани статии и информации във вестник „Демокрация”, лични спомени и спомени на други хора. След това основен източник на повествуването ще бъде най-вече основаният в началото на 1994г. вестник „Седмица”.

Според Попов истинското предизвикателство е в обективното отразяване на събитията от онова време. А чрез тяхното интелегентно и задълбочено интерпретиране да се покаже истинското състояние на обществото и животът на хората от Сливенско, социалното им и духовно битие. Авторът не си поставя такива цели като духовен феномен Симеон Табаков, но има амбицията да остави на бъдещите поколения документ за едно от най-драматичните десетилетие в историята на Сливен.

Какво предстои в следващите няколко дни: днес ще четете за защо и за какво бяха арестувани сливенските адвокати Руси Големанов и Станьо Тенев, за делото за изнасилване срещу бившия шеф на Шесто Славчо Гинчев, за появата на новата синя мафия в Сливен в статията „Мандра ли е властта?”, взривила „Раковски” 134 и довела до разрива на Попов с в.”Демокрация” и освобождаването на Енчо Мутафов от поста главен редактор. И още: за появата на новите герои в местната власт и съдебната система, все издънки на бившата номенклатура като Руско Карагогов, Христин Петков и др., за икономическо развитие на Сливен и за социалното битие на сливналии от онези години.

 

„Седмица”

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев