Община Сливен

Властта „удря през пръстите” кметове като Лечков

Емил Радев
06.03.2010 / 10:57

От ГЕРБ гласят революционни промени в Закон за обществените поръчки (ЗОП), които „удрят през пръстите” кметове като Йордан Лечков.

Става дума за нагласените или проведени в нарушение търгове и конкурси чрез обществени поръчки. Инициатор на промените е Министерския съвет с активното участие на депутати юристи от ГЕРБ.

Като вече е писано неведнаж, на сливенския кмет Йордан Лечков са издадени 11 наказателни акта за подобни нарушения при провеждането на процедурите около ЗОП. Те минават за административни нарушения, той си плаща глобите и продължава в същия дух, без да му мигне окото. Отсега нататък обаче, ако бъдат приети промените, няма да е така. Ако бъдат установени нарушения при провеждането на даден търг или конкурс, възложителят, тоест кметът ще бъде санкциониран с глоба от 2 до 10 на сто от стойността на обществената поръчка.

В готвения проект е заложен и т.нар. задължителен stand still penod – или период на изчакване от 14 дни. В този срок възложителят не може да сключи договор за обществена поръчка.

Досега това го нямаше: обикновено кметовете бързаха да сключат договор, защото е спечелила някоя тяхна или просто „правилната” фирма. – обяснява депутатът от ГЕРБ Емил Радев (на сн. горе). Пренебрегва се срокът на обжалване. В новия вариант на проекта процедурата автоматично ще бъде спирана, но само ако обжалването е от страна на конкурентен кандидат – изпълнител, стигнал до последния етап от конкурса.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев