Община Сливен

Още новости в закона по ЗОП

ЗОП
06.03.2010 / 10:53

С новите промени в Закона за обществените поръчки се въвежда т.нар. практика на „трите плика”. Не става обаче въпрос за легализиране на рушвет, разпределен в три плика, както подвеждащо звучи.

Това е съществена промяна в закона, която ще даде възможност за допълване на офертите. Честа практика сега е от конкурса да отпадат фирми заради неизрядна или непълна документация, най-често от формален характер. И въпреки че техническите показатели на дадената компания са изрядни, а ценовата оферта за изпълнение на поръчката – най-изгодна, кандидатите отпадат заради липса на някаква бумага.

С поправката в закона се въвеждат три плика. В първия се поставят за подбор, във втория – документи, свързани с оценката на офертата, и в третия – ценовото предложение. В определения от комисията срок участниците могат да пипат и попълват само първия плик – с документите за подбор. Така, вместо да се отстраняват „неудобните” играчи по чисто формални причини, кандидатите ще могат да набавят в определен срок липсващите им документи. Като например удостоверение за липса на данъчни тежести, което вместо преди 7 дни е извадено по-рано.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев