Община Сливен

Сливен представи проект на "Лекари на света" под егидата на Френското посолство

-------------------------------
09.12.2015 / 09:00

Представители на общинска администрация в Сливен присъстваха на представеяне на проект на "Лекари на света", реализиран съвместно с община Сливен и Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.

Основната идея на проекта е да се създаде устойчив механизъм за достъп до безплатни методи за семейно планиране на всички нуждаещи се, които се намират в ситуация на уязвимост. Той се осъществява от февруари 2014 г и периодът му за изпълнение е три години. В него е включена превенция (обучение и съвети относно семейно планиране), безплатен достъп до методи за контрацепция (спирали, таблетки, презервативи), медицински консултации.

 

В рамките на проекта община Сливен осигурява медицински консултации и лабораторни изследвания, безплатни за насочените от „Лекари на света" жени. Асоциацията предоставя средства за контрацепция (спирали). Ангажиментите на „Лекари на света" са свързани с организиране на дейностите за повишаване на осведомеността по въпросите на семейното планиране в рамките на Центъра, както и на терен. Сдружението осигурява на бенефициентите и други методи за контрацепция (презервативи, таблетки) и при необходимост - лечение, предшестващо използването на контрацептиви.

 

Според данните, изнесени и по време на събирането, само от началото на 2015 година до сега 120 жени са получили спирала, а 10 са започнали прием на контрацептивни таблетки. При около 50- 60% от жените, които са били консултирани по време на проекта, е установено, че имат придружаващи заболявания и едва след като са преминали курс на лечение са им осигурени средства за контрацепция.

 

На конференцията в столицата Община Сливен беше представена от зам.- кмета Пепа Чиликова, Дилян Стойков - началник на отдел „Социални дейности, здравеопазване и спорт" и Маргарита Терзиева - главен експерт в същия отдел.

 

Сред участниците бяха и представители на Френския институт, Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Лекари на Света - Франция, Зорница Русинова - зам. -министър на труда и социалната политика и други.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев