Община Сливен

Всеки българин над 18г. - задължително на преглед дали е луд или дебел

-------------------------------
29.11.2015 / 10:28

Всеки българин над 18 години трябва да ходи на задължителен годишен преглед дали е луд и дебел. Това е записано в проекта за промени в Наредба 39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията на Министерството на здравеопазването. Лекарската консултация изисква още измерване на кръвната захар. А на всеки пет години за мъжете и жените над 35 г. трябва да си правят пълна кръвна картина и изследване на холестерол и триглицериди за оценка на сърдечносъдов риск.

Дамите над 30 г. задължително ще минават веднъж на 12 месеца на преглед за рак на гърдата, а господата над 50 г. - веднъж на две години за рак на простатата.

Документът, който е публикуван на интернет страницата на здравното ведомство за обсъждане, предвижда при децата до 1 година ежемесечна оценка на психическото развитие.

Около 20% от населението, или около 1 млн. българи имат някакъв вид психични разстройства. Според здравната статистика близо 60% от хората у нас страдат от затлъстяване, а тези с наднормено тегло са 20% . Проучване сред първолаците през миналата година установи, че 13,7% от тях имат проблеми с килограмите. "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев