Община Сливен

Какво свърши сливенската полиция през 2009

ОД на МВР-Сливен
03.03.2010 / 09:19

Годишен конкурс „полицай на месеца”

 

1.МЕСЕЦ ЯНУАРИ

На 16.01.2009 г. в сектор "Икономическа полиция" при ОДМВР - Сливен е получен сигнал за извършена измама, при която неизвестно лице се е обадило на домашния телефон на В.М. на 79г. от гр. Сливен и представяйки се за негов роднина му е съобщил, че е претърпял ПТП със смъртен случай и иска от него да предаде на лице което ще му се представи по-късно, сумата от 10 000 лв. за да бъде освободен от полицията. След проведените издирвателни мероприятия, на 16.01.2009 г. е установен и задържан С.Т. на 23г. от гр. Сливен, който в периода от 25.12. до 16.01.2009 г. в съучастие с други лица е измамил и 68-годишният Н.С. от с. Злати войвода, общ. Сливен, причинявайки му имотна вреда в размер на около 3 000 лв. При допълнителните издирвателни мероприятия е задържан и 25-годишният М.Д. от гр. Левски в момент на получаване на исканата сума от 10 000 лв. Образувано е досъдебно производство.

 

2.МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ

През м.октомври 2004 г. 40-годишният И.Г. от гр.Петрич и 30-годишната Х.Д. от гр.София са заблудили и измамили с 6 500 лв. 52-годишния С.И. от гр.Сливен. Изяснено е, че двамата са наели предоставената им квартира в гр.Сливен, като И.Г. се е представил за кредитен инспектор и служител в банка, предлагайки на хазяина си да му съдейства за намаляване на месечната вноска по изтеглен от него кредит. За целта И.Г. му е поискал 6 500 лв. под предлог, че те са необходими за подготовка на необходимите документи. След извършване на измамата И.Г. и Х.Д. са напуснали гр.Сливен и са обявени за общо-държавно издирване. В началото на този месец И.Г. е задържан в гр.Петрич и приведен в Областно звено “Следствени арести” - гр.Сливен като обвиняем за извършената измама. Парите - предмет на престъплението са иззети и върнати на тъжителя. Образувано е досъдебно производство.

 

3.МЕСЕЦ МАРТ

След няколко месечна оперативна работа служителите от Сектор “Борба с организираната и тежка престъпност” /СБОТП/ при ОДМВР - Сливен проведоха на 10.03.2009 г. специализирана полицейска операция за пресичане и документиране на престъпната дейност, свързана с трафик на хора на криминално проявеня Д.П. на 34г. от гр.Сливен. В процеса на предварителната работа за установяване на извършените от лицето престъпления е установено, че от 2005 г. до 2008 г. той е организирал канал за трафик на хора, склонявайки към проституция момичета на възраст между 19 и 25 г. от региона на гр.Сливен. Установено е, че сумите придобити от трафик на хора за посочения период възлизат на около 200 хил. евро. Паричните потоци получени от престъпната си дейност Д.П. е инвестирал в търговия с автомобили втора употреба и изграждане на търговски обекти. При проведената вчера от сливенските антимафиоти операция е извършено претърсване на обитавани от лицето жилища, намиращи се в кв.”Сини камъни” на гр.Сливен и местността “Андреева чешма” във вилната зона на града, откъдето са иззети документи за внос на автомобили от Европейския съюз, документи за финансови операции и преводи на парични средства от страната и чужбина и др. По случая е образувано сл.дело на ОСлС - Сливен. Към момента продължава да се провежда комплекс от оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия по окончателното неутрализиране и пресичане на действащия канал за трафик на момичета от региона на гр.Сливен с направление Германия, организиран от Д.П. Лицето е задържано първоначално за 24 часа по ЗМВР, а по-късно му е наложено “Задържане под стража” с прокурорско разпореждане за срок от 72 часа.

 

4. МЕСЕЦ АПРИЛ

През м. ноември 2008г. в ОДМВР-Сливен е получен сигнал за извършена кражба на екземпляр от първото издание на “Рибен буквар” от българския възрожденец д-р П.Берон, съхраняващ се в музейната експозиция в гр.Котел. На 15.04.2009 г. при проведена съвместна специализирана полицейска операция от антимафиотите в София и Сливен са извършени, претърсвания и изземвания в пет адреса на територията на гр.София, при които е открит и иззет изчезналия оригинал на първото издание на “Рибен буквар” от 1824 г., на д-р Петър Берон. Изяснено е, че старопечатната книга е подменена с фототипно издание в периода м.октомври – м. ноември 2008 г., от 27-годишния С. Б. от гр.Котел, който е влязъл в експозицията “Котленски възрожденци” към Исторически музей на гр.Котел, до която е имал свободен достъп и е подменил оригинала с фототипно издание, набавено от друго лице, занимаващо се с антикварна дейност. Установено е, че след подмяната, извършителят е продал оригинала на колекционери в гр.София у които именно е открито първопечатното издание. То е иззето и предоставено за експертиза, първоначалните данни от която сочат, че е налице интервенция върху титулната страница на книгата и инвентарния номер. Извършителят притежава антикварен магазин в гр.Котел, в който на 31.03.2009 г., както и в дома му са извършени претърсвания, при които са открити и иззети още старопечатни книги и други издания с инвентарни номера на библиотеки и музеи от страната. Повдигнато му е обвинение по чл. 195, ал.1 от НК и чл. 278 от НК. Извършителят е разпитан пред съдия от Сливенски Окръжен съд и е направил пълни самопризнания. Наложена му е мярка за неотклонение подписка. Работата по досъдебното производство продължава, като предстоят разпити на свидетели. Назначени са експертизи.

 

5. МЕСЕЦ МАЙ

От средата на м.април 2009 г. в ОДМВР - Сливен са постъпили няколко сигнала за системно извършване на бракониерски улов на риба в района на яз.Жребчево. След получаване на информацията за извършваните престъпления, в ОДМВР - Сливен незабавно са предприети планирани действия за установяване и задържане на извършителите им. Подобен род действия са предприети и от Специализираното звено “Подвижна горска охрана” към Държавна агенция по горите. Вследствие на координацията между двете структури около 05.00 ч. на 18.05.2009 г. са заловени двама мъже - М.Г. на 38 г. от гр.Сливен и криминално проявеният И.Е. на 32г. от гр.Твърдица, който е осъждан за престъпления свързани с незаконно притежаване на оръжие и кражби. Двамата са се придвижвали с автомобил “Лада Нива” и микробус “Фолксваген Транспортер”, като за незаконния риболов са използвали и надуваема гумена лодка с извънбордов двигател. При реализирането на операцията са иззети около 1,5 км. рибарски мрежи и около 240 кг. риба. При установяването им лицата са оказали съпротива и са отказали да се легитимират. Двамата са задържани за 24 часа в РУМВР - Сливен, като работата по изясняване на цялостната им престъпна дейност продължава. Образувано е досъдебно производство.

 

6. МЕСЕЦ ЮНИ

Сливенските криминалисти разкриха по горещи следи извършител на кражба на златни накити от частен апартамент в града. Между 22.00 ч. на 30.05.2009 г. и 01.30 ч. на 31.05.2009 г. НИ е разбил прозорец на апартамент - частна собственост, намиращ се на ул.”Захари Димитров” в гр.Сливен и извършил кражба на около 300 гр. златни накити и 50 лв. в брой на обща стойност около 10 000 лв. При извършените незабавни издирвателни действия от служители на РУМВР - Сливен е установен и задържан извършителя на кражбата - криминално проявеният Д.И. на 25 г. от гр.Сливен. Вещите - предмет на престъплението са иззети и върнати на собственика. Образувано е досъдебно производство.

 

7. МЕСЕЦ ЮЛИ

Цигари без бандерол за около 1млн. и 400хил. лв. разкриха и иззеха сливенските полицаи днес, при проведена специализирана операция в сБлатец, общ.Сливен. Реализацията е извършена от служители на сектор “Икономическа полиция” при ОДМВР-Сливен между 10.00ч. и 17.00ч. на 22.07.2009г., когато в стопанска постройка, собственост на 69-годишния С.Б. от селото са открити 478 919 кутии /около 4790 стека/ цигари без бандерол от марките “GB”, “SIN LING”, “REGAL KING SIZE”, “MAIWAND” и “PALACE”. При продължилото претърсване в товарен автомобил “Скания” със сливенска регистрация, паркиран в автобаза-частна собственост, намираща се в гр.Сливен и управляван от криминално проявения Б.С. на 43г. от с.Блатец, общ.Сливен /син на собственика на селскостопанския имот/ са открити и иззети още 10 стека контрабандни цигари от марките “SIN LING”, “REGAL KING SIZE”, “MAIWAND”.

Според експерти най-вероятно става дума за произведени в Русия цигари, които чрез изградения контрабанден канал достигат по море до България и са предназначени за реализация на вътрешния пазар в страната. По първоначална информация в разбития канал са участвали четири лица от различни населени места в общ.Сливен. След приключване на операцията са информирани митническите власти в гр.Бургас за отношение. Образувано е досъдебно производство за контрабанда по чл.242 от НК.

 

7. МЕСЕЦ АВГУСТ

Престъпна група лихвари, действаща в сливенския кв.”Надежда” беше разбита от полицейските служби вчера. От10.00ч. на 20.08 до 19.00ч. на 21.08.2009 г. сливенските антимафиоти, съвместно с колегите си от “Икономическа полиция”, проведоха специализирана полицейска операция, при която за пореден път бяха разкрити и задържани лица, незаконно отдаващи парични суми срещу лихва. В хода на полицейското разследване се установи, че четиримата криминално проявени членове на бандата - 44-годишният тартор М.Ч. с прякор /Бузето/ и П.М. /Пончо/ на 34г., Я.Я. /Ташунко/ на 28г. и А.Р. /Алиш/ на 21г. всички от гр.Сливен са отдавали различни по размер суми на своите съкварталци, които след това с наложената им лихва, превишаваща 100% са били непосилни за връщане. Установени са случаи, при които пенсионери взели заем от двадесет лева дължат на лихварите около 2хил.лв. Един от начините за гарантиране на отпуснатия заем е отнемане на дебитната карта на длъжника, получаване на пин кода й и ползване на финансовите постъпления по сметката й. Някои от длъжниците не са виждали дебитните си карти по които получават пенсия или социални помощи с години. При извършените претърсвания в жилищата на лихварите са открити нотариално заверено пълномощно от длъжник на “Бузето” за това последният да получава пенсията му през периода от 01.05.2004г. до 31.12.2009г. Освен това са открити и иззети газов пистолет, списъци със суми и имена на длъжници, 10 дебитни карти и около 200гр. златни накити. На четиримата са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл.252 ал.1 от НК за извършване на незаконна банкова дейност и им е наложена мярка за неотклонение “Задържане под стража” за срок от 72ч. Образувано е досъдебно производство, което се наблюдава от Окръжна прокуратура – Сливен. При подобна операция на сливенските антимафиоти, пак срещу М.Ч /Бузето/ и брат му В.Ч. проведена през юни 2004г. бяха открити и иззети 16 600лв., 2кг.златни накити, 100 дебитни карти с посочени към тях пин кодове и спестовни книжки на длъжници. Установено беше, че рецидивистите събират дължимите им суми използвайки сила и заплаха. При проведеното съдебно заседание тогава, престъпниците признаха вината си и бяха осъдени след постигнато споразумение.

 

9. МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Четирима мъже са задържани за отвличане на 21-годишна жена. До реализацията се достигнало със съвместните усилия на служители от областните дирекции в Сливен, Русе, Велико Търново , Шумен и Габрово. На 27 август около 20 часа в районното управление в Сливен подал сигнал 38-годишен мъж. Той разказал, че няколко часа по-рано на път І-6 /Сливен - Казанлък/, в непосредствена близост до пътен надлез с. Гаврилово, непознат с лек автомобил отвлякъл 21-годишно момиче от с.Камен. Младата жена веднага е обявена за общодържавно издирване, образувано е досъдебно производство.

В хода на оперативно-издирвателните действия, след разговори с 38-годишния мъж и други свидетели е установено, че автомобилът е син “Опел Омега” с шуменска регистрация. На 1 септември в областната дирекция е получена информация, че 21-годишното момиче се намира на територията на Русе. В резултат на проведените неотложни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, със съдействието на служители на Областната дирекция в дунавския град на 2 септември отвлеченото момиче е открито в таксиметров автомобил. Установено е, че против волята му е било принуждавано да проституира в хотел в Русе. Допълнителна проверка показала, че собственикът на хотела поддържал контакти с мъже от Сливен, занимаващи се със сводничество. Същия ден в Сливен е установен и задържан 40-годишният М.П., известен на полицията От него бил иззет мобилен телефон “Сони Ериксон”, собственост на отвлеченото момиче. След проведени разговори с 40-годишния мъж се изяснило, че извършителите на отвличането са А.А./39 г./ от Павликени, Н.Г. /41 г./ от Шумен и Н.А./30 г./ от с.Ребревци. Тримата са известни на полицията с престъпления по чл.195, 196, 198 от НК. Те веднага са обявени за общодържавно издирване. Вчера полицаите получили информация, че мъжете се укриват на територията на Габрово. Незабавно се предприети оперативно-издирвателни действия от служители на областните дирекции в Сливен и Габрово. Като резултат тримата са установени и са задържани в полицията в Сливен с полицейска мярка за 24 часа. Сливенските полицаи установили още, че на 31 август на територията на Полски Тръмбеш тримата мъже по идентичен начин са отвлекли друго момиче. За случая в РУ-Тервел е образувано полицейско производство. Работата по изясняване на цялостната престъпна дейност на организираната група продължават криминалистите от ОДМВР-Сливен под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура в града.

 

10. МЕСЕЦ ОКТОМВРИ

Антимафиотите от ОДМВР - Сливен разкриха и задържаха организаторите на канал за трафик на бременни жени в чужбина. В рамките на провеждана специализирана полицейска операция за пресичане на трафик на хора на 18.10.2009 г., на ГКПП - Кулата е задържан обявения за общодържавно издирване А.А. на 38 г. от с.Любенова махала, Община Нова Загора, който е криминално проявен за извършването на кражби на територията на региона. Той е привлечен като обвиняем заедно със своята съпруга В.А. на 38 г. от същото село, която е задържана на 21.10.2009 г. в гр.Нова Загора. Обвиненията срещу двамата са за трафик на хора /извеждане на бременни жени в Гърция с цел продажба на бебетата им/, като антимафиотите са разработвали престъпната схема повече от 10 месеца. В хода на работата са документирани три случая за продажба на новородени, като след задържането им двамата трафиканти са потвърдили първоначалната информация за осъществяването на поне още седем подобни случая. Изяснено е, че цената за продажба на бебе в Гърция варира между 5 - 6 хил.евро. Жените - жертви на трафик са от гр.Ямбол, Хасково, Пловдив, Казанлък, Димитровград. А.А. е разпитан пред съдия и е направил пълни самопризнания за извършваната от него престъпна дейност. Образувано е следствено дело.

 

11. МЕСЕЦ НОЕМВРИ

Организирана група, разпространяваща наркотични вещества на територията на Сливенска и Старозагорска област разбиха сливенските антимафиоти. На 05 и 06.11.2009 г. служителите от ОДМВР - Сливен проведоха специализирани полицейски операции на територията на гр.Сливен, гр.Нова Загора и съвместно със служители на ОДМВР - Стара Загора на територията на гр.Стара Загора, при които бяха установени и задържани три лица разпространяващи наркотични вещества. На 05.11.2009 г. в гр.Нова Загора в л.а. “Фолксваген Голф” със сливенска регистрация е задържан 31-годишния М.Р. - криминално проявен от гр.Нова Загора, у когото са открити и иззети пакетчета с наркотично вещество, реагиращо на хероин, около 60 гр. метаамфетамин, 35 гр. амфетамин, 7 000 лв., незаконно притежавани газов пистолет и въздушна пушка пригодени за стрелба с бойни патрони, както и компютърна конфигурация. На 06.11.2009 г. в гр.Сливен е проведена специализирана полицейска операция, при която в ж.к.”Младост” е задържан криминално проявения Д.В. на 34 г. от гр.Сливен, у когото е открит полиетиленов плик, съдържащ около 50 гр. бяло прахообразно вещество, реагиращо на метаамфетамин. На 06.11.2009 г. съвместно със служители от ОДМВР - Стара Загора в района на МОЛ - Стара Загора в л.а. “Опел Корса” с пловдивска регистрация е задържан криминално проявения С.Г. на 32 г. от гр.Стара Загора у когото са открити 390 гр. метаамфетамин, а по-късно в автомобила са открити 110 гр. канабис. Установено е, че трите задържани лица са създали организация за разпространение на различни видове наркотични вещества - метаамфетамин /пико/, амфетамин, хероин и канабис на територията на ОДМВР - Сливен и Стара Загора. На тримата е наложена мярка “Задържане под стража” за 72 часа. Операциите са проведени под прякото наблюдение на Окръжна прокуратура – Сливен. Работата по случая продължава. Образувани са досъдебни производства.

 

12. МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ

Опит за имотна измама пресякоха сливенските полицаи вчера. На 28.12.2009 г. в сектор “Икономическа полиция” при ОДМВР - Сливен е получен сигнал от сливенски нотариус, че има съмнения относно редовността на документи по покупко-продажба на недвижим имот - апартамент, намиращ се в централната градска част на гр.Сливен на стойност 33 хил.евро. При извършената проверка е установено, че на същия ден в нотариалната кантора се е явил служител на агенция за недвижими имоти с офис в гр.Сливен /легитимирал се като пълномощник на собствениците на продавания имот - братята Т.Т. на 63 г. и В.Т. на 60 г. от гр.София/, който е бил придружен от 28-годишната В.С. от гр.София, представила се като купувач на жилището. Двамата са връчили пълномощно от собствениците, като документа е бил заверен от нотариус с район на действие в гр.София. След получения от сливенския нотариус сигнал, служителите от сектор “Икономическа полиция” при ОДМВР - Сливен са извършили проверка на документацията, при която е установено, че пълномощното е неистинско. Това е потвърдено и от извършената справка в базата данни на единната информационна система на Нотариалната камара “Единство”, която действа от м.септември 2009 г. Изяснено е също така, че в подправения документ печата и щемпела на нотариуса са имитирани чрез сканиране и полагане върху празна бланка, на която впоследствие е нанесен текста на пълномощното. Собствениците на имота не са знаели за извършваната сделка и не са упълномощавали никого за осъществяването й. Неистинското пълномощно е изпратено в офиса на агенцията за недвижими имоти от 30-годишният Д.С. от гр.София - съпруг на представилата се за купувач В.С. В хода на разследването е установено, че през м.февруари 2008 г. двамата съпрузи са извършили покупко-продажба и на друг недвижим имот /апартамент, намиращ се в гр.Сливен на стойност 41 хил.евро/, който също е бил собственост на двамата братя Т.Т. и В.Т. от гр.София. Сделката е осъществена по идентичен начин - чрез използване на неистинско пълномощно. По случая е образувано досъдебно производство, а двамата измамници - съпрузите В.С. и Д.С. са задържани на 29.12.2009 г. за 24 часа в РУМВР - Сливен.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев