Община Сливен

В черна дупка ли потъват парите за сливенския футбол?

Топка
02.03.2010 / 11:44

Явор Въндев, а сега и Илия Илиев публично оповестиха проблемите си с Лечков. Не получавали с месеци заплати, не искат да играят за „Сливен”.

Под давлението на вицепрезидента на БФС Лечков обаче им бяха отказани други отбори. Техен сайбия остава сливенският кмет, тоест президента на ОФК „Сливен”. Собственикът на „Славия” Венци Стефанов ще съди за това БФС. На сливенския футболен феодал обаче не му пука. Както изнасят самите футболисти, Лечков не е коректен към тях.

Лечков често парадира, че издържа сливенския футболсъс свои пари. Нали е неприлично богат, както се изразява сам неведнъж. Със свои пари завърши новото крило на к-с „Империя”, построи нов за много милиони, а сега изгражда и 6-етажна фамилна сграда до стария си хотел. Все със свои пари. И, как след всичко това остават пари и за футбола – не ни е ясно.

Публична тайна е например, че подир избирането му за кмет бе подписан договор за концесия между сестра му Диана като шеф на семейната фирма, Лечков като шеф на футболния клуб от една страна и общината от друга като бенефициент. Вместо Лечков за бенефициент завъртя подпис тогавашният зам. кмет Румен Андонов, но и това си е жив конфликт на интереси. И не със свои пари, а с 3 милиона лева, дадени му от Васил Лучано непосредствено преди да си отиде правителството на Сакскобурготски, Йордан Лечков модернизира стадиона. Уникален случай в вропейската практика: държавата да плаща вместо концесионера.

Но какъв е впрочем статута на „Сливен”? Той се нарича ОФК, тоест, общински футболен клуб, но няма нищо общо с общината. Той е частен с президент Лечков и кметът се разпорежда с неговите финанси, с неговата организация, база и т.н. Приходите от футболните мачове също отиват в касата на клуба, а не в общината. Но това не е всичко.

От няколко години насам под давлението на кмета общинският съвет гласува тлъсти суми за футболния клуб. През 2008г. сумата беше май повече от милион, а за м.г. – 800 хиляди лева. Съдбата на тези пари е абсолютно неизвестна. Това май няма и прецедент – смятат общински съветници. В София и провинцията футболните клубове се издържат от отделни бизнесмени, холдинги, фирми и т.н. Пред очите ни е примерът с „Ботев”, който затъна финансово, но общината в Пловдив не се юрна да го спасява. „Берое” също възкръсна след мениджърска намеса и акция на старозагорски бизнесмени. Абсурд е например Бургаска община да отпусне средства на „Черноморец”.Да сте чули бившия кмет на София и върл фен на футболната игра Бойко Борисов да е наливал пари във футболни каси?

Но да се върнем в Сливен: каква е съдбата на отпуснатите от общината средства? Според общински съветник, всъщност парите се отпускат целево за развитието на детско-юношеския футбол. В разговор кметът го уверил, че от тези суми не се дават заплати на футболисти. Дори да е така: толкова ли е скъп този детско-юношески футбол, трябва ли непременно общината да се грижи за него и не е ли това грижа на собственика на футболния клуб, който да създаде схема за спонсорство, дарения и пр. Но дори да приемем, че общината трябва да полага грижи и за израстването на млади футболни дарования, както прави това в сферата на изкуствата, как ние данъкоплатците да сме сигурни, че парите отиват по предназначение? За това е крайно време Лечков да не хитрува и да не залъгва обществеността с общи приказки, а да извади цялата документация относно харча на тези пари и да ги покаже ако не на нас, то поне на общинските съветници. Ако не го направи, няма да разсее плъзналите приказки за черна дупка и в сферата на сливенския футбол.

„Седмица”

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев