Община Сливен

За „Сините камъни”: Лечков ли е прав или природозащитниците?

Парк "Сините камъни"
01.03.2010 / 11:37

Сред сливенските природозащитници се надигна ропот: кметът Лечков поиска Природен парк „Сините камъни” да стане общински.

Нещо повече. Наскоро общинските съветници гласуваха с „за” и само Елена Попова се обяви против.

Според казаното от Лечков, лично Бойко Борисов изразил принципно съгласие за това паркът да стане общински. Природозащитниците са изключително разочаровани от позицията на премиера и решението на местния парламент. Според тях паркът е част от европейската мрежа от защитени зони „Натура 2000” както по Директивата за местообитанията, така и по Директивата за опазване на птиците. Те обвиняват Лечков във феодализъм. Ако „Сините камъни” станат общински, това ще бъде опасен прецедент – заявяват още те. Друг подобен случай у нас нямало.

А че Лечков управлява като местен феодал и олигарх, това отдавна се вижда. Той има претенции и към Сливенските минерални бани, към други държавни имоти и дружества. Апетите към този или онзи обект са огромни, а относно парк „Сините камъни” мнозина съзират лични съображения и интереси. Говори се дори, че Лечков притежава терен на баните.

В интерес на истината, някои от изразените от кмета съображения може би заслужават внимание. Истина е, че на Карандила цари доста безпорядък, няма удобства за туристите, паркът е зле поддържан, липсва осветление.

Според кмета парк „Сините камъни” ще запази статута си на защитена зона, независимо чия собственост ще е. Общината щяла да настоява единствено за изготвянето на устройствен план и достъпните за посещение площи да добият статута на селищно образувание. Така местностите около парка щели да се сдобият със собствена администрация и кметски наместник, щели да се оправят пътищата в урбанизираната зона, където са хижите и хотелите.

Как ще се развият нещата е трудно да се прогнозира. Очевидно беше нужна широка обществена дискусия, но кметът и общинския съвет отново загърбиха гражданското общество.

(Как стоят в действителност нещата според инж. Цаньо Дончев – вижте в „Истината за „природозащитника” Лечков)

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев