Община Сливен

И Соня Келеведжиева не издържа: съди „Сливен днес и утре”

Соня Келеведжиева
26.02.2010 / 15:59

Общинският съветник Соня Келеведжиева е завела дело за обида и опозоряване срещу Николай Сосеров, собственик на в.”Сливен днес и утре”.

Делото е за статия във вестника под надслов „Сливенски бесепари продължават да лъжат за закриване на училищата” публикувана на 10 септември м.г.

Както е известно, преподавателката по литература в Езикова гимназия и автор на няколко книги с художествена критика Соня Келеведжиева беше един от най-ревностните защитници на двете училища в кв. „Клуцохор”, закрити с решение на общинския съвет по инициатива на кмета Йордан Лечков. За това си поведение Соня отнесе много конфуз, включително и отстрана на кмета, който на заседание на местния парламент я репликира с думите: „Ти малоумна ли си?”. Е, госпожата се отърва по – леко от колежката си Елена Попова, която Лечков нарече олигофрен, а доц. Станимир Карапетков отнесе едно цяло „г…з” и „ще дойда да те просна там”.

Според автора Владо Николов в „Сливен днес и утре”, Келеведжиева облъчвала обществото с невярна информация, лъжела на поразия, злоупотребявала с фактите и т.н. В пороя от обиди обаче истински бетселър в журналистиката е изразът: „Кметът Лечков е виновен – пърдеше наляво и надясно бесепарката”…

Това преляло чашата и Соня Келеведжиева, която е единствената сливенка вписана сред бележитите български жени в енциклопедията, подала жалба в съда. В основата й са залегнали редица членове от чл.146,147,148 и др. от Наказателния кодекс.

Претендираният иск срещу Николай Сосеров е за 100 хиляди лева.

На вече проведените няколко заседания Сосеров твърдял, че няма нищо общо с автора Владо Николов. Като гл. редактор той само… редактирал и коригирал изпращаните до вестника му материали. Защитата на ищцата обаче е приложила към делото десетки статии във вестника, подписани с псевдонима Владо Николов. Като свидетел на делото е призован и бившият шеф на Сосеров – гл. редактор на „Сливенски новини” Добрин Добрев. Като редови репортер в този вестник Сосеров подписвал статиите си с псевдонима Петър Тодоров и Владо Николов.

Това е второ дело срещу Сосеров през последните две години. Друго бе образувано след жалба на бившия зам.-кмет Зорница Александрова. В статия във вестника си Сосеров оспори правото й да… държи слово на националния празник Трети март пред паметника на Хаджи Димитър. Мотивите му са не по-малко „забележителни” от тези срещу Келеведжиева: Александрова била от турско-албански произход (тя е българка по рождение).

Към този открит вид и етническо противопоставяне съдът прояви снизхождение: Сосеров се отърва с административно наказание – 500 лева глоба.

 

Повече загази сайтмена Георги Мангинов: Районен съд – Сливен постанови да заплати 7 хил. лева на бившия шеф на КТВ Васил Келеведжиев, плюс още 2 хиляди лева глоби и такси. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд..

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев