Община Сливен

Колко спечелиха героите от САЩ 94

Христо Стоичков
25.02.2010 / 16:43

Сагата с платени и неплатени данъци на златните ни футболни момчета тръгва още отпреди 15 години. Това разказаха вчера пред "24 часа" бивши финансови ревизори, настояли за анонимност.

“24 часа” разкри, че БФС е успял да избегне плащането на 600 000 лв. Те са били изисквани като невнесени данъци още за премиите от световното през 1994 г.

Ревизори си спомниха, че през пролетта на 1995 година е била назначена финансова ревизия на Българския футболен съюз.

Тя разнищила всички документи около лагери, премии, пътувания, коктейли и прочее харчове на националния ни отбор.

Твърди се, че след приключването й инспекторите на тогавашния Държавен финансов контрол издават ревизионен акт с номер Б-18/30 май 1995 г.

Някои от констатациите в него са доста са любопитни. Нито една институция днес обаче не иска официално да се ангажира с каквито и да било коментари, както и с потвърждаване или отричане на записаното в него.

Според участници в ревизията този акт дори не придобива публичност, защото се разразява остър спор дали “факти от кухнята, свързани със златните ни футболни момчета трябва да се изнасят пред широката публика”.

Факт е обаче, че тъкмо този акт слага началото на серия от данъчни ревизии - както на БФС, така и на отделни футболисти.

В акта, който ревизори описват пред вестника ни, пишело, че БФС е получил от ФИФА 4 млн. швейцарски франка, които ревизорите сметнали че са равностойността на 192 592 000 стари лева, преведени по сметка на съюза.

Пак от ФИФА футболният съюз получил и 1 402 235 швейцарски франка с левова равностойност 69 699 518 тогавашни лева, пишело в акта.

От световноизвестна компания, производител на спортни артикули, БФС получила и 48 000 щатски долара, които инспекторите изчислили като 2 674 240 стари лева, както и 50 000 ДМ, които се равняват на 1 657 100 тогавашни лева, пишело в акта.

Хора, чели въпросния акт си спомниха още, че според точка 4 от договори, от касата на БФС били изплатени премии във валута по разходни касови ордери и ведомости с обща левова равностойност 238 401 843 лева, или около 3 615 000 долара по курса от края на 1994 година.

В зависимост от приноса в участието на футболисти и други лица бил определен и конкретен размер на премиите.

В специален раздел "Финансови взаимоотношения" на акта, ревизорите били записали, че имало различни възнаграждения, съответно за "повикване", класиране на осминафинали, полуфинали и финали. Според Точки 7 и 22 от от договора било отбелязано, че всички получени от играчите суми “представляват доход и те са лично данъчно задължени”.

Договорът препращал към член 3 от тогавашния Закон за облагане на общия доход и на параграф 24 от преходните и заключителните му разпоредби.

Пред "24 часа" хора, които са участвали в подготовката и обсъждането на невиделия бял свят ревизионен акт твърдят също, че били изплатени премии в размер на 12 872 699 тогавашни лева на двама лекари на отбора и на двама масажисти.

Те си припомнят, че според констатациите в акта премии получили 57 състезатели, които са взели общо 196 506 407 тогавашни лева.

Специално за вестника, източниците ни направиха и класация според премиите някои от най-известните ни национали от тогава.

Интересен запис от въпросния ревизионен акт бил, че според документи, Димитър Пенев е взел само 500 хил. тогавашни лева или около 7600 долара. Според записа в акта той имал граждански договор с БФС.

Само за Пенев футболният съюз плаща данъците за получените пари.

Нашите източници твърдят още, че ревизията установила и други интересни харчове на националите ни, след като надникнала във фактури за храна, банкети и коктейли.

Така например за коктейл по случай закриване на футболния сезон имало осчетоводена фактура за 174 538 тогавашни лева, без да е ясно какво точно е купено.

Твърди се, че 20 000 лева отишли за банкет среща между футболни поколения.

Ревизорите били установили че БФС е платил фактури на ресторанта към комплекс "Бояна" на обща стойност 895 716 тогавашни лева, твърдят източниците ни.

Средствата били за храна и хотел на футболистите от националния отбор по време на техен лагер-сбор.

От приложените документи към фактурите станало ясно, че имало отделни дни, в които били консумирани и 31 бутилки уиски, 134 бутилки бира, 9 бутилки ракия, 8 бутилки вино, 8 бутилки водка, 4 бутилки шампанско и 56 кутии цигари.

При ревизията на документи, свързани с квалификационна среща за европейското първенство в Уелс към края на 1994 година инспекторите установяват, че БФС е командировала за четири дни с право на пътни, дневни и квартирни и джобни разходи общо 92 лица, от които 19 гости, 24 ръководители, 12 души персонал и 37 състезатели. Всички те пътували със специален чартър.

Сумата, отпусната за европейското в Уелс пък била 3 260 311 стари лева.

За срещата във Франция на националите преди първенството, според ревизорите, били командировани 109 души, от които 39 състезатели, 15 длъжностни лица, 19 гости, 11 журналисти, и това било записано в акта.

БФС поел разходите на командированите 109 души по хотела, транспорта, разходите в бар, в ресторант, румсервиз, телефонни разговори, пишело в акта.

За Световното първенство в САЩ през 1994 г., с нареждане В-43 са били командировани 85 лица, от които 54 състезатели и технически лица, 31 гости с право на пътни и дневни и квартирни пари, както и джобни пари.

Общата сума на тези разходи била 14 250 щатски долара.

Тайната история на този ревизионен акт продължава с изпращането на уведомително писмо номер 54 от 6. Х. 1995 година до началника на столичното данъчно управление, твърдят източниците ни.

Години по-късно, след 2000 година стартира серия данъчни ревизии.

Данъчните подгонват доста футболисти, сред които и Христо Стоичков за неплатени данъци.

Вестник "24 часа" първи писа за това, че данъчните преследват Стоичков заради стари задължения.

Тогава отново се разгоря и широка дискусия дали известни футболисти трябва да бъдат преследвани за неплатени данъци, или направеното от тях за популяризирането на държавата ни може да им осигури поне данъчна амнистия.

Търсят 67 000 лв. от БФС заради договори с чистачки и чиновници

Върховният административен съд предстои да реши дали Българският футболен съюз трябва да довнесе в хазната 67 000 лева.

Според НАП-София, задължението е формирано от невнесени осигуровки по трудови договори, които били прикрити като граждански провоотношения.

Проверката се отнася до периода 2001 - 2003 г. за сключени договори между съюза и служители в провинциалните подразделениия. С ревизионен акт от 2008 г. НАП е поискала да бъдат довнесени 28 304 лв. по данък общ доход (ДОД) и 39 061 лв. лихви върху сумата.

БФС, обаче атакувал документа пред Софийския административен съд (САС) с аргумент, че е изтекъл 5-годишният давностен срок за търсене на задължението.

Юристите на съюза посочили още, че ревизионният акт е незаконносъобразен, тъй като НАП не е компетентен да обявява гражданските договори за трудови. Такова право имала Инспекцията по труда.

"Нейните постановления се контролират от съда, който в крайна сметка решава дали полагането на труд е в условията на трудови правоотношения... Едва ли договор с хигиенистка за месечена сума от 30 лв. или 50 лв., какъвто БФС е сключвал по места, би могъл да се квалифицира от здравомислещ човек като документ с невярно съдържание, укриващ трудов договор", е посочено още в жалбата на БФС до съда.

Там са цитирани и граждански договори със счетоводители от 50 лв. до 250 лв. месечно, с технически сътрудник 32 лв. - 100 лв. и касиер - 70 лв. Размерът на възнагражденията и видът договор са обяснени с това, че извършваната дейност е помощна, т.е. значително по-малка по обем в сравнение с тази в административната структура на централата в София например.

Първоинстанционият съд отсъдил в полза на БФС в края на м.г., като отменил ревизионния акт на НАП.

В решението си магистратите посочва, че актът е необоснован и незаконносъобразен. Съдиите установили и разминавания в посочените суми в поканата за плащане до съюза и докладите на данъчните инспектори.

НАП обжалва пред Върховния административен съд, който е насрочил делото за юни.

А конкретно кой колко премии е взел: Христо Стоичков - 168 000$, Борислав Михайлов - 178 500, Трифон Иванов - 176 000, Йордан Лечков - 151 000, Емил Костадинов - 178 500, Златко Янков - 166 000, Цанко Цветанов - 173 000, Наско Сираков - 153 500 и др.

СИЛВИЯ ГУРМЕВА

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев