Община Сливен

И Монк да дойде в Сливен, май все тая…

Монк
25.02.2010 / 11:04

Във вторник съобщихме „новината”, че световноизвестни светила в криминалистиката като Монк, Поаро, инспектор Барнаби, лейтенант Кейн, Дан Браун и др. пристигат в Сливен.

Невероятно, но факт, мнозина се хванаха на медийната ни въдичка (явно не гледат криминални екшъни). И заваляха въпроси кога, как и защо пристигат господата. И наистина ли ще помагат на местните институции в битката срещу сливенския „Октопод”.

Уви, дами и господа, всуе си мечтайте и за Монк, и за Барнаби и за интелигентния и прозорлив Дан Браун. Няма как да стане героите от тези екшъни, които пълнят сърцата ни с трепет и възторг заради битката им с лошите, да дойдат в Сливен и да оправят нещата. Не че в Сливен няма кадърни полицаи, прокурори, съдии и пр. Напротив, знаем доста от тях и сме убедени в тяхната почтеност. Но как и защо съответните проверки, следствени и съдебни действия често се препъват някакси, не проумяваме.

Ще дадем някои примери: през последните години единственият по- впечатляващ удар беше срещу неутрализирането на групировката на Мъндев и на самия Мъндев. Полицаите разкриха и убийците на Живко Проданов. Въобще в Сливен работят добри криминалисти. Последната пресконференция на ОД на МВР беше по повод грабеж. Грабежът е сериозно нещо, застращаващо сигурността на гражданите, но ставаше дума все пак за 350 лева. Дори Иван Беленски беше задържан край Велико Търново. Акцията бе проведена съвсем съзнателно извън Сливен, да не би евентуално някой полицай да пропее предварително на бинесмена. С отнемането на имуществото от Мъндев и няколко сводници май се изчерпва сливенския принос в борбата срещу по-едрата престъпност, да не говорим за девственото поле на корупцията.

Разбира се, ефективната работа на полицията зависи и от дейността на съда и прокуратурата. Пак ще наблегнем на случая с влизането на сектор „БОП” в общината с цел изземване на всичката финансово-правна документация по Закон за обществените поръчки. Влязоха и не можаха да я вземат и според източници от полицията тя е още в общината. Дали съдът издаде ново разрешение за изземване и претърсване, един Бог нае. Да сте чули официално становище от съда или прокуратурата какво точно е станало? Защо тези институции мълчат, след като има такова огромно обществено очакване най-сетне да бъде разплетен възелът на корупционните схеми около търговете и конкурсите в община Сливен? Достатъчно е да надникнат в Регистър на обществените поръчки, в нарушенията около процедурите и пр., за което кметът е глобяван 11-12 пъти. Настъпващата финансова катастрофа в общината не е ли достатъчен повод за решителни действия в името на обществения интерес? Защото сливенският „Октопод” е не по-малко опасен и вреден за обществото от този, който разследват хората на Цветанов в момента... Ние ще си свършим работата – уверява окръжният прокурор г-н Пейчо Хитов, в чиято почтеност никой не се съмнява. Да се надяваме. И прокуратурата вече щяла да дава само официални изявления, защото действията й, и тези на полицията били тълкувани превратно от медиите. Топката е пак в нас.

Не ни остава май нищо друго освен да си мечтаем и за Барнаби, и за Монк, и за лейтенант Кейн. И да си представяме, че нещата се случват не в Мидсъмър, не в Маями, не в Ню Йорк, а в Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев