Община Сливен

Ще бъде ли повдигнато обвинение срещу Лечков?

Йордан Лечков
24.02.2010 / 11:40

Да бъде повдигното обвинение срещу кмета Йордан Лечков -призовават общественици, граждани, общински съветници. Повод за това са скандалниTE признания на градоначалника в понеделник.

В прав текст пред журналисти на редовната си пресконференция кметът призна за съзнателно прикриване на нередности при извършвани строителни дейности. „Прикривахме някои неща, за да се усвоят парите” – едно към едно каза Лечков. И още: че поради същите причини институциите прикрили инцидента с паднали в изкоп работници. Проблеми и пропуски имало и в работата на Строителния надзор. „Нищо подобно – отричат от „Булгейт”. Имаше разследване и то установи, че грешката по обезопасяването е на самите работници. Те признават това и нямат никакви претенции.

Разследващите органи във всяка цивилизована страна веднага биха започнали разследване и биха повдигнали обвинение срещу съответния кмет -споделиха юристи. Самопризнанието на сливенския кмет е уникално и издава злонамерната цел на всяка цена да бъде натопен довчерашният му партньор. Според сключените договори и разпоредбите Русев също може да си понесе последствията, ако изнесеното от кмета е истина. Но дали е така и съставени ли са протоколи за некачествена работа от надзорните органи въобще не става ясно. Мнозина предполагат умишлено набедяване. Но ако и надзорните органи са си затваряли очите – нека прокуратурата да се заеме и с тях.

Публичните изявления на шефа на „Булгейт” Радостин Русев вчера също трябва да станат обект на прокурорско внимание. Бизнесменът изнесе, че по разпореждане на кмета неговата фирма е започвала почти 20 обекта без сключени договори, тоест, в нарушение на Закон за обществените поръчки и други разпоредби. В доста случаи – без осигурено финансиране – добавят запознати с прийомите на Лечков. В резултат огромна задлъжнялост на общината, неизплатени аванси и фактури. Съветничката Елена Попова назова цифрата 50 млн. лева общински дълг към различни фирми. Питаме разследващите органи – тези факти трябва ли да бъдат подминати и да минат в графата административни нарушения? Кой друг, ако не кметът носи отговорност за този трескав и хаотичен поход към мнимото обновление на Сливен без договори, без финансиране, без ясна стратегия и порядък. Само в Съдебната палата ли не долавят зловонния дъх на тарикатщината, на безпардонната наглост и далавераджийството?

Ще попитаме още: как и защо бе подминат безспорният факт с ремонта на Дома за деца с умствена изостаналост в Кермен, за който пишем наведнаж. Това е може би един от 20-те случая на отпочване на работа без договор, за които спомена бизнесменът Русев. Кметът разпорежда неговата фирма да започне работа на обекта в Кермен без още да е проведен конкурс. Това става ясно едва два-три месеца след това, но комисията одобрява офертата на ямболска фирма. Тя била принудена да се откаже, но от т.нар. Инвестиционен фонд не одобряват това и не превеждат обещаните 400 хиляди държавни средства. Така общината плаща със свои пари -пример за абсолютна безотговорност. Тук няма ли извършено престъпление от страна на кмета? – питат гражданите.

В понеделник от импровизирания митинг на площада прозвучаха призиви към съдебните органи в Сливен. Дано не останат безучастни и глухи за обществения зов за повече ред и законност?

Георги Вл. ПОПОВ

 

Б.Р.: Кметът Лечков пък заяви, че ще сезира главния прокурор за нередности на фирмата на Русев. Щял да изпрати документацията и на окръжния прокурор, на Цветанов, на Караджова и други министри, тъй като имало извършено престъпление.

Според него (относно несполучливия опит за изземване на документацията по ЗОП), нямало проблем разследващите органи да влязат в архива на общината и да… препишат каквото им трябва. По закон документите не можели да напускат помещението – гласят законите на Мърфи, пардон – на Лечков.

Б.Р.: По-късно стана ясно, че делото е отложено с официалния мотив, че кметът е заминал за чужбина.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев