Община Сливен

Кой лъже на тема „Една- две ракии”...

Конфликти
22.02.2010 / 09:12

„Какво като съм пил една – две ракии с този човек” – казва Лечков за довчерашния си приятел и съмишленик Радото. Сиреч, никакъв не ми е. И разбира се, лъже.

Дали Радостин Русев стана приятел и довереник на Лечков още в началото на първия му мандат, нямаме памет. Но скоро след това се вписа като първо име в стратегическите планове на кмета за обновлението на Сливен.

Дори противниците на Радото признават, че е иключително работлив, предприемчив и че много от нещата е сторил сам. Допреди 5-6 години името му е почти неизвестно на широката публика. Работи като фермер и опитва първи крачки в строителния бизнес. Има впечатляващо завоевание и в овощарстото, като създава първата в Европа биологична градина. Изнася, че е всъгласен със закона и че за последните две години е внесъл почти 2 мнл. лева данъци. Не дължи осигуровки и пр.

Но истината е, че всъщност самият Лечков го „ръкоположи” за водещ фактор в стратегическите си планове. Защото освен несъмнения си личен интерес от всяко нещо що хвърчи и се яде, кметът явно е съзрял у Русев неизчерпаема енергия и рамо, на което може да се опре. Документирани са десетките им съвместни участия в пресконференции, политически мероприятия, коктейли, рожденни дни и пр. Известно е, че празнуваха Нова година семейно и с приятели.

Ще припомним и несъмнената дан на Радостин Русев за изорните успехи на Лечков. Той беше по кварталите, по предизборните срещи и е субсидирал кампаниите на кмета. Организирал е многолюдни тържества като това в Крушаре и др. и допринесе за имиджа му. Ще припомним и ролята на Русев в добре известния протест пред общинския съвет на жителите на Речица в подкрепа на поискания от Лечков заем от банка „Дексиа”. Днес Радото се каел за това, защото нито стотинка от отпуснатите 22 мнл. лева не са дадени за канализацията на квартала. А бяха предвидени 7-8 милиона. За какво са похарчени парите би трябвало да се заинтересува прокуратурата. И още: дали е истина, че средства от отпуснатите 37 млн. лв. по ИСПА вече са дадени на фирми, близки до кмета, и за какво?

За огромното доверие на Лечков към Русев говорят недвусмислено фактите: огромна част от строителните дейности на територията на общината са поверени именно на Радото. Е, пили една – две ракии и решили!... Фирмата на Русев бе ангажирана в такова важно мероприятие като полагането на тръбите за газа, на водопреносната мрежа в новите квартали, в ремонта на огромен брой детски градини и други обекти, и в какво ли не. За свършената огромна със или без подизпълнители работа като качество досега няма съставени актове от надзорните органи. Говори се, че в няколко случая на некачествено изпълнение Русев се е отнесъл драстично към наети фирми и се споменава Художественото училище.

Подир всичко дотук читателите сами ще се запитат: е, как тогава този бизнесмен, който сигурно не е светец като повечето бизнесмени в държавата ни и има трески за дялане, изведнаж увисва откъм технически умения и капацитет по проекта ИСПА? Как изведнаж и защо секва доверието на кмета към него, та чак се тръгва на война, вместо да се търси компромис и разбирателство в името на града? Защо Русев беше готов да зарови „томахавката”, а Лечков – не?

А гражданите открито коментират по темата кой какво е... поискал и кой какво... не е дал.

Ако конфликтът продължи, ни очакват много лишения: разкопани и неасфалтирани улици, изпочупени коли, затворени градски пространства, много ядове и тъжното усещане за провал. Дали не е време самите граждани да се намесят и да дадат отпор на безогледната и агресивна похот към числото 37?

„Седмица”

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев