Община Сливен

Акцията на „БОП”-а замирисва на евтино театро?

Съдебната палата в Сливен
19.02.2010 / 12:18

Акцията на антимафиотите, разпоредена от окръжна прокуратура – Сливен, по изземване на документация на общината свързана със ЗОП, замирисва на евтино театро.

Така споделят в писма до нас или в личен разговор граждани, общественици, журналисти и дори настоящи и бивши служители на разследващи органи. Но какво всъщност се случи и защо общественият отзвук за въпросната акция не е позитивен?

В сряда следобяд служители от сектор „БОП” на ОД на МВР - Сливен влизат при кмета Йордан Лечков и му показват разрешение на съда за изземване на всичката финансово-правна документация, свързана със ЗОП (Закон за обществените поръчки). Според достоверен източник, Лечков е силно изненадан и притеснен. Но бързо се овладява и започва обичайното шикалкавене: според него оригиналите на документите не могат да бъдат изнасяни от общината, трябвало да бъдат ксерокопирани, описани и т.н. Напрежението кое как да стане, расте. Според общински служители пожелали анонимност, Лечков звъни дори на окръжния прокурор Пейчо Хитов и настоява разследващият прокурор Пламен Стефанов лично да му се обади. Пламен Стефанов отказва и разпорежда документацията да бъде подредена в чували, запечатана и изведена от общината. Нещата обаче зациклят: оказва се, че въпросните документи по ЗОП се намират не в посоченото в съдебната заповед помещение, а в друго. Това дава повод на Лечков да откаже достъп до тях.

Вчера (четвъртък) документацията отново си стоеше в общината. На въпрос на „Седмица” ще бъде ли тя иззета в същия този ден, окръжният прокурор Пейчо Хитов отговори: По-скоро не. Той добави, че става дума най-вече за рутинни следствено – процесуални действия и не се налагали силови похвати. Нямало опасност от укриване или манипулиране на документите. Тоест, екшън в антимафиотски стил, за какъвто, в интерес на истината, гражданите на Сливен отдавна копнеят, няма да има. А както вече писахме, обществените очаквания в тази посока са достигнали връхната си точка. И не става дума само за видимите безобразия и всекидневните лишения, които търпят хиляди хора.

Става дума за обсебването на почти всички строителни и други дейности от фирми от т. нар. кметов обръч, изсмукващи по драстичен начин общинския бюджет. В четвъртък публикувахме данни от Регистър на обществените поръчки, от който се вижда за какви мащабни далавери става дума. Неслучайно национални медии като „24 часа”, „Сега”, „Капитал” и др. не спестиха истини за „сливенския император” и създадоха публичен образ на Сливен като на втора Дупница. Дори неоспоримият факт, че финансовите органи са наложили 11 или 12 наказателни актове на кмета Лечков за опорочени търгове и конкурси е убедително послание към разследващите органи в Сливен най-сетне да последват примера на своите колеги в Ямбол и другаде.

Сигурни сме, че това е съкровена цел и за много честни прокурори, полицаи, съдии и пр. Само че нещо сякаш пак не пасва с акцията в общината. Според анонимни източници от разследващи органи, подобна документация като тази за ЗОП може да бъде иззета и без разрешение на съда, който може да узакони подобен акт до 24 часа след това. Наблюдаващият прокурор или водещият дознател могат да изземват документи дори да са в друго помещение със санкция от съда, които се описват в съответен протокол, запечатват се и т.н. Пълна глупост било твърдението на Лечков, че оригиналните документи трябва да си останат в общината. Изземват се тъкмо оригиналите – твърдят нашите източници.

Версиите за случилото се са като тази защо в Сливен почти няма зима и не пада сняг. Ами защото Балканът го пази! Дали „Балканът” пази и Лечков, дали са звъняли телефони и дали разследващите органи са били подложени на натиск, или просто техни шефове сами са се презастраховали срещу евентуален такъв, едва ли ще научим. Като се сетим за кутията на „Пандора” и за това как Лечков блъвна срещу прокурори, данъчни и пр. когато бяха засегнати интересите на близка нему фирма, може да се предполага и подобен вариант. Кметът е видимо доволен, миролюбиво му отвръщат и институциите – всичко изглежда по европейски.

А споменатата по-горе документация на ЗОП още отлежава в общината. Накрая виновни ще се окажат медиите, че прекалено преекспонират един „маловажен” проблем.

Георги Вл. ПОПОВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев