Община Сливен

Бюджет-балон или сюрреалистична картина?

Общински съвет
19.02.2010 / 09:26

Двучасови дебати предшестваха приемането на Бюджет 2010 на вчерашното заседание на общински съвет Сливен. Това си е истинско събитие в политическия живот на града, защото в последните година-две се превърна в практика общинските сесии да приключват за не повече от два-три часа, като всички предложения се приемат с почти пълно единодушие.

 

Вероятно наситеността на събития в Сливен, сред които прокурорската проверка на документи в кметството, скандалът между Радостин Русев-Радото и кмета Лечков, предизвикаха местните парламентаристи да дръзнат да изкажат лично мнение.

 

Сесията започна с изказване на областния управител Марин Кавръков, което според Големанов било незаконно. Кавръков припомни на бившите си колеги за атрактивното си присъствие в недалечното минало. "Днешната сесия е много важна заради приемането на отчета и бюджета, заяви той. Отчетът за изпълнението на бюджета е като картина на съвременния модернизъм, каза в типична за своя стил образност сливенският губернатор. Всеки я гледа /картината/ и я възприема по различен начин. Понякога и авторът на тази картина не може да я обясни, защото тя е сътворена в резултат на много фактори."

 

Бюджетът бе сравнен от речовития Кавръков с наполовина пълната чаша. На финала на своето изказване той пожела на общинските съветници да работят така, че гражданите да получат положителен сигнал за работата на общинския съвет.

 

С 26 гласа "за", 11 въздържали се и два "против" съветниците приеха първата точка от дневния ред - отчета за изпълнението на бюджет 2009. Съветниците от групата на социалистите необяснимо защо гласуваха "въздържали се", при все, че само преди ден заявиха, че няма да приемат отчета. Председателят на групата Мартин Славов заяви, че в три поредни години бюджетът не е бил изпълняван. След като председателят на комисията по бюджет и финанси Васил Йовчев обясни, че "един висок бюджет е интересен за потенциалните инвеститори и за кредиторите", както и че фирмите, на които общината дължи пари са си направили сметката, общинските съветници приеха отчета. Куриозът беше, че двамата гласували "против" отчета бяха Мариета Петкова от групата на БСП и ... Радостин Русев от мнозинството на ГЕРБ.

 

Русев изненада хората в залата с прочувствено изказване по отношение на приемането на бюджета:"Гледам едни смачкани хора, трудно е да вземеш решение под натиск и когато не е в твой интерес. Малко по-късно той сподели пред журналисти: "Този бюджет е балон, който няма как да се осъществи и всякаква икономическа логика липсва в него".

 

При обсъждането на бюджета Мариета Петкова предложи редуциране на капиталовите разходи с 16 310 056 лева и така основният финансов документ на общината да се свие на 88 641 443 лв. Сред обектите, които трябва да отпаднат, тя посочи саниране на Художествената гимназия, основен ремонт на спортен комплекс "Младост", основен ремонт и модернизиране на зала "Васил Левски" и т.н., както и намаляване на разходите по газифициране на училища, реконструкция на осветлението, също така и отпадане на изграждане на множество инфраструктурни обекти като например площадки за скейтборд, плажен волейбол и прочие.

 

Заместник-кметицата Недка Енергиева определи изказването на Петкова като абсурдно. По думите й голяма част от обектите били финансирани с целеви средства. "Не мога да си представя как това предложение може да стане по време на сесия, каза Енергиева.Тя обясни още, че газифицирането е следващата стъпка от проектите, свързани със санирането на различни сгради.

 

На въпроса, зададен от социалистите защо само 3,5 милиона лева са описани като задължения на общината, а сам Лечков заяви, че над 37 милиона са задълженията към фирмите, извършващи ремонти, Енергиева обясни, че цифрата 37 млн е общото задължение по сключените договори за следващите няколко години.

 

Общинският съветник Момчил Пантелеев оприличи фирмите, на които общината дължи пари като участници в манастирско хоро. "Всяка година залагаме едно и също имущество, каза Пантелеев. Общината разчита на продажбата на имоти като приходи. С тази стратегия се мотивират единствено фирмите и трябва последният в хорото да му мисли.” Пантелеев използва цветистото сравнение, за да покаже абсурдността на приходната част в бюджета, според която общината очаква пари от продажба на имоти. Приходите от продажби обаче съвсем не са очакваните от общинската администрация, а в пъти по-малки.

 

Общинската съветничка Елена Попова предложи бюджетът да бъде повторно обсъден в комисии, евентуално да се коригира и тогава да се гласува на извънредна сесия. Предложението й бе отхвърлено.

 

Кметът Лечков пък заяви, че твърдо вярва в изпълнението на бюджета и слага подписа си под него.

 

 

В крайна сметка 104 951 499 лева е финансовата рамка на основния финансов документ. Планираните собствени приходи са в размер на 65 017 891 лв. Данъчните приходи са 6 720 000 лв., а неданъчните - 58 297 891 лв. Предвидените приходи от държавния бюджет са в размер на 6 646 367 лв., което е с 8,5 на сто по-малко, отколкото през 2009 година. Общите разходи за 2010 година възлизат на 104 951 499. За образование са планирани 36 337 450 лева, за здравеопазване - 4 982 703 лв., за социално осигуряване подпомагане и грижи - 6 231 096 лв.

 

Над 30 милиона лева се предвиждат за жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда. Над 10 милиона са заделени за почивно дело, култура и религиозни дейности. Над 53 милиона лева са общо средствата за капиталови разходи.

Към 1 януари 2010 година остатъчният размер на главницата по банковия заем на общината е 17 018 239 лв.

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев