Община Сливен

Разпада ли се кръгът "Империа"

Хотел "Империа"
18.02.2010 / 17:07

" Кметът всячески се стреми да спира проектите по европейските програми, използвайки всякакви удари под пояса. Това, което прави, е недопустимо и носи вреда на гражданите на Сливен." Тези думи за изненада на всички излязоха от устата на довчерашният пръв приятел на Лечков Радостин Русев- Радото. Той публично призна за конфликта между двамата на заседанието на общински съвет вчера. Радото се оплака, че машините на "Хидросистеми" спрели да работят, защото базата, където се помещавала техниката, била заключена. Русев призна, че базата наистина е собственост на общината, но имали споразумение да изтеглят техниката след два дни. "Това, което се случва на фирмата е благодарение на личен конфликт между мен и кмета, който не съм провокирал аз. Въпреки, че съм излязал от дружеството, мога да кажа, че съм излязъл точно с идеята да не се упражнява натиск върху фирмата, работниците, бизнес интересите на дружеството, банковите кредити.." На въпрос какви са мотивите за скарването им, Русев отговори: "Говорят се някакви глупости, че едва ли не проектът се изпълнява некачествено, това не е вярно. Има надзорна фирма, нямаме забележки по изпълнението, в срокове сме. Всяка една забележка е писмена и отстранена. Това, че някой иска да изглежда, че фирмата работи некачествено, е друго.."

 

Русев се жалва още, че парите, заради които Лечков влезе в спор с министър Нона Караджова, били преведени още през декември в сметките на общината, но фирмата не била получила и стотинка от тях. По думите му над 40 обекти били изпълнени и неразплатени. Русев заплаши, че ще предприеме действия и ще търси дължимите на фирмите пари.

 

"Сега приоритет за мен е да с преборя с глупостите, които се извършват спрямо дружествата", заключи Русев. Той заяви, че фирмите ще продължат работата си, въпреки пречките, които им създавал кмета."От първи ноември до момента има пет километра и триста метра изпълнена канализация в най-тежките участъци, каза Радото. Остават още 16 километра, за които имам 10 месеца. Работим със скорост 3 км на месец сега. Аз ви гарантирам, че ако не ни се пречи толкова много, ще завършим минимум един месец предсрочно."

 

"Радостин Русев е Господин Никой в тези фирми, каза минути по-късно кметът Лечков, който реши да даде пресконференция, заради прокурорската проверка на документи в общината. "Това, че съм си пил с някой ракията, не значи, че може да ми се качва на главата. Няма да дам аванс, защото не съм доволен от качеството на работата." Така Лечков не за първи път се отрече от негов приближен и дори обеща, че ще сезира съответните органи за нередности при работата на фирмата-изпълнител. Той изнесе редица факти, които компометират фирмата "Хидросистеми" и обеща да каже още на пресконференцията в понеделник, като загадъчно подхвърли, че в "цялата работи има и престъпни елементи". "Направихме неофициално запитване до Данъчното и разбрахме, че в "Хидросистеми" няма нито един регистриран работник, каза Лечков. Тук имаме и един съдружник - германската фирма "Хохтис", който не е допуснат да работи. Проектантът иска да изкарва тръби, които не са качествено положени. Аз имам отговорности като възложител на поръчката и нямам намерение да влизам в затвора, нито да връщам европейски пари. Има и други фирми, на които дължим пари, но те не пискат.", отсече Лечков. На въпрос защо едва сега се говори за тези проблеми, той отговори, че германските партньори не искали да се шуми около случая. Такова било и неговото желание, защото ставало дума за европейски пари.

 

След като всячески пренебрегнаха поговорката "гарван гарвану око не вади" скорошните приятели и настоящи антагонисти вероятно ще поведат малка война. И по почина на една друга поговорка, любима на сливенския кмет, а именно, че няма вечни приятели, има вечни интереси, приятелството на Лечков и Радото засега приключи дотам, където почват интересите. За гражданите на Сливен проблемите са вече налице - разкопани улици, похарчени пари и дългове. Перспективата не е много оптимистична и затова народът е измислил и друга пословица - когато атовете се ритат, и магаретата го отнасят.

 

 

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев