Община Сливен

За губернатора, за инжекциите и за сайт-мена Мангинов

Георги Мангинов
15.02.2010 / 12:08

Сайт-менът Георги Мангинов (Сливен инфо) сащиса и разсмя неудържимо читателите си с уникална притча за добрия чичко Ленин, пардон Марин Кавръков.

Вижте само заглавието - „Губернаторът и инжекциите!” Мангинов пресъздаде трогателна, почти библейска сцена за това как нашият губернатор и бащица едва не припада от състрадание и умиление при ваксинирането на ромски деца в „Надежда”. Ето откъс от текста, но преди това отворете капака на нощното си гърне, ако случайно ви се пригади, или поставете пред себе си чаша вода, да не би да се задавите…

 

Губернаторът и инжекциите

Един губернатор поведе борбата срещу опасната зараза морбили. Епидемията от дребна шарка в Сливенско вече взе 10 жертви, всичките - деца. Това е двойно повече, отколкото смъртността при свинския грип, затова мобилизирам целия ресурс на държавата, заяви областният управител на Сливен Марин Кавръков. Той лично оглави кампанията по ваксиниране на ромското население в 20-хилядния квартал "Надежда". Марин Кавръков бе едновременно и ръководител, и баща. Той показа, че умее да дава разпореждания, да инспектира и да изисква.

В същото време очите му се насълзиха, докато успокояваше плачещите майки и деца, на които поставяха ваксини. Сякаш усещам всички тези деца като мои, аз вече чакам внуци, но бащинският инстинкт още е в мен, каза губернаторът…

Всяко съобщение за смърт на дете наистина ме разчувства. Не съм лекар и не умея да приемам това като статистика, признава емоционално областният управител на Сливен. Така беше и по време на епидемията от свински грип в областта. Тогава по заповед на губернатора всички държавни служители и обслужващият персонал в търговските вериги поставиха маски.

Макар и да не стана председател, Марин Кавръков се превърна в определящ фактор в два поредни общински съвета на Сливен. Съвсем естествено дойде и номинирането му и назначението за областен управител през лятото на миналата година. Като губернатор деятелността на Кавръков стана двойна. Той е навсякъде. Занимава се с водата, със здравеопазването, със сигурността. Постоянно изисква от държавните служители. За първи път в историята на Сливен всички държавни служители са задължени да присъстват на тържествени мероприятия по случай националните празници. Мнозина си спомнят, че през 2006 година Марин Кавръков спечели наградата "Благодеятел на годината" за цяла България. По същото време днешният губернатор и тогавашен общински съветник се обяви за отнемане на почетната значка на Сливен от либийския диктатор Муамар Кадафи. Областният управител твърди, че е преди всичко сливналия, а след това българин. Въпреки голямата си заетост той се чувства най-уютно в семейството със съпругата си Емилия и двамата си синове.

Коментарът ни:

Подобни притчи за добрия чичко Ленин четяхме през детството си. Сега за Марин Кавръков. Дори дописниците от комунистическо време имаха чувство за мярка, колкото и да славеха нашата партия. Разровете се в броевете на „Сливенско дело отпреди десетилетия” и там няма да срещнете нещо подобно. Нито за Петър Филипов, нито за Георги Данчев или Георги Йорданов.

Тези дни Люба Кулезич заяви, че ще поиска от прокуратурата да издири Явор Дачков. Дачков бил или мъртъв, или подменен, видно от последните му изцепки в защита на Алексей Петров.

В нашия случай няма нужда от подобно издирване – човекът си е същият като преди. Но явно вече назрява потребност и от друг вид инжекции – срещу… „мобили”. Тоест, срещу прекалената политическа, журналистическа, персонална и прочие мобилност. Сиреч, раболепие и сервилност…

Болест, която май плъзна и в нашата гилдия.

 

Б.Р.: Май наистина се връща комунистическото време, щом Кавръков задължава държавни служители да присъстват на националните празници. Едно време пък бяха задължителни манифестациите…

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев