Община Сливен

Регионална здравна инспекция- Сливен: Съвети за това как да се предпазим от aнтракс

..............................
29.07.2015 / 16:10

Съвети за това как да се предпазим от антракс изпратиха от Регионална здравна инспекция – Сливен. Антраксът е тежко инфекциозно заболяване. Източник на инфекцията са болните от антракс домашни и диви животни. Те отделят бацили с изпражненията в почвата, където причинителите на заболяването се превръщат в спори, запазващи своята жизненоспособност десетки години. Териториите, където са заровени труповете на умрели от антракс животни или почвата е богата на спори са известни като „проклети или мъртви полета”. Човек може да се зарази с антракс по различен начин:

при контакт с умрели животни, при обработка на кожа от болни животни и т.н; след вдишване на спори, най-често при извършване на различни дейности в животновъдството; при консумация на месо от болни от антракс животни. Клиничните симптоми се определят от пътя на заразяване:Кожна форма е най-честата - в над 90% от случаите. Заразяването става при проникване на антраксните спори през наранена кожа. Инкубационният период е няколко дни. Първоначално възникват неспецифични оплаквания –температура, неразположение, уморяемост, главоболие. По-късно се появяват промени по кожата, които най-често се разполагат по откритите части на тялото.

Чревна форма се развива при поглъщане на спори през храносмилателния тракт. Заболяването пак започва с неспецифични симптоми - неразположение, гадене, безапетитие, покачване на температурата. В хода на заболяването се появява повръщане на кървави материи, кървава диария, силни коремни болки.

Белодробна форма се развива при вдишване на антраксни спори. Настъпва възпаление на горните дихателните пътища и белите дробове - хеморагична певмония. Началото на болестта се характеризира с неспецифични оплаквания - неразположение, главоболие, висока температура, уморяемост, болки в гърдите и мускулите. Сравнително бързо заболяването прогресира и се появяват признаци на дихателна недостатъчност. За да се предпазим от заболяването

трябва да се извършва строг контрол над пасищата, животните да се имунизират ежегодно, да се провежда ветеринарен контрол над клането на животни в домашни условия и т.н, съветват още от РЗИ – Сливен.

(Фокус)

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев