Община Сливен

Мона Лиза оживя: дигиталната Джоконда се движи, усмихва и дори диша

..............................
29.07.2015 / 12:33

Интерактивна версия на Мона Лиза се движи, усмихва и дори може да диша. Оживялата Джоконда е създадена от международен екип учени.

 

Дигиталната картина използва сензори за движение, за да установи дали има някой в помещението, с когото да контактува. Изкуственият интелект на платното му позволява да общува и да реагира на случващото се.

 

"Живата" Джоконда притежава свой характер, като лесно променя енигматичната си усмивка, с която я е обезсмъртил гениалният художник Леонардо да Винчи.

 

Изображението на портрета може да върти главата си, да мига с очи и да изразява различни чувства с лицето си. Гръдният кош на дигиталната Мона Лиза имитира дишането на жив човек.

 

Идеята на проекта е зрителите да си представят как е изглеждала флорентинската аристократка Лиза Герардини, когато е позирала на гениалния художник от Ренесанса в периода 1503-1506 г.

 

Скоро ще може и да се купи дигиталното копие на Джокондата като сувенир. Екипът възнамерява да пусне интерактивната Джоконда и като мобилно приложение за смартфон.

"The Living Mona Lisa Рroject" е разработен от екип от 40 учени, водени от Флоран Азиосманов. Той изтъква, че навремето Леонардо е искал да изобрази Мона Лиза като жива, а едва сега новата техника е способна да я "съживи" по възможно най-реалистичен начин.

(Всеки ден)

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев