Община Сливен

В името на историческата памет: Историци и общественици от цялата страна- с тревога за тленните останки на Хаджи Димитър

-------------------------------------
27.07.2015 / 09:27

Историци и общественици от цялата страна са подготвили писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Община Сливен инж. Кольо Милев и директора на РИМ – Сливен Николай Сираков. Писмото вече е подписано от декана на историческия факултет във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” Иван Тютюнджиев, доц. Д-р Иван Лазаров, шеф на катедра „Стара и Средновековна история”, и доц. д-р Димитър Димитров, зам.-ректор на ВТУ. В писмото пише:

„Уважаеми господа, във връзка с 175-та годишнина от рождението на българския национален герой, прочутият син на Сливен Хаджи Димитър Асенов, предлагаме от хранилището на музея да бъде извадена и експонирана раклата с костите, които, според някои данни и мнения, принадлежат на легендарния войвода. Обществеността на града и неговите гости, всички родолюбци в България, без съмнение, имат правото да се преклонят пред тази реликва, независимо от споровете около идентификацията на костите - в крайна сметка, никой не отрича, че принадлежат на български герой, починал от раните си през лятото на 1868 г. под връх Кадрафил в Сърнена Средна гора.

Необяснимо е отношението на ръководството на РИМ - Сливен, което от много години по един или друг начин отказва да покаже тази реликва. Последното буди опасения, че костите на един български герой са изгубени - така както става с костите от софийската църква "Св. Петка Самарджийска", които според преданията са принадлежали на Васил Левски. Единственият начин тези опасения да бъдат опровергани е експонирането на раклата с костите пред обществеността.

През 1880 г. останките, за които се е смятало, че са на Хаджи Димитър, са препогребани тържествено в двора на Църквата "Св. Св. Петър и Павел" в с. Свежен от Пловдивския викарен Епископ Гервасий (по-късно Митрополит Сливенски). Още по-късно по желание на сливналии майката на Хаджи Димитър ги пренася в Сливен, където те отново са препогребани в двора на църквата „Св. Николай”, оттам, според някои източници, след издигането на паметника на воеводата, са положени в северната му страна и е оформен нещо като параклис.

Днес, според музея, те се пазят в хранилището му. Обществеността в Сливен, бившият областен управител и родолюбиви организации неотдавна поставиха въпроса да бъде направен ДНК анализ и тези останки да не стоят в някое мазе, ако изобщо са там. Според нас такова отношение към тленни останки на когото и да е, е недопустимо.

Разчитаме на Вашето съпричастие и активност в името на историческата памет и българската национална идея”.

Вчера, заедно със сливенския екип на телевизия СКАТ потърсихме мнението на кмета Кольо Милев по темата. Ето какво каза той:

„Уважавам паметта на Хаджи Димитър като местен и национален герой. Присъединявам се към тази идея да се знае истината на 100 процента и всяка вещ, която е свързана с личността и делото на Хаджи Димитър, да бъде почитана и да й се отдаде заслуженото. За тези останки, за които става въпрос, предлагам да подходим по-сериозно. Нужно е да се проведе заседание на Обществения съвет за културно-историческото наследство в Сливен и да се стигне до единно становище”.

(Сливен- Нюз)

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев