Община Сливен

Нов пик в трафика на хора: Стотици млади българки продавани като робини!

---------------------------------------
24.07.2015 / 09:40

Средно по около 600 българки стават жертва на трафик, като две трети от тях са принуждавани да проституират. Това съобщи за „Всеки ден" председателят на фондация „Български център за джендър изследвания" Геновева Тишева. По думите й темата напоследък отсъства от дебата в обществото, но това не означавало, че проблемът е решен. Млади българки насилствено продължават да продават плътта си или да робуват до припадък в Австрия, Германия, Холандия, Белгия, Великобритания, Гърция и Испания.

 

Трафикът на хора отбелязва нов пик у нас, твърдят от различни неправителствени организации. От началото на годината до момента вече има близо 400 сигнала, но най-вероятно случаите за насилствено извеждане от страната на млада плът са много повече. Най-търсени са момичета на възраст между 15 и 20 години, уточняват от Комисията за борба с трафика. Най-често жертви на трафика ставали безработните момичета. Сводниците ги ползвали, докато станат на 32 г. След това или ги пускали да се оправят сами в чуждата държава, или ги пращали да слугуват без пари на заможни западняци.

 

Една от жертвите на трафик разказва, че била забъркана от приятел. „Запознах се с един мъж, в когото се влюбих почти от пръв поглед. Решихме да отидем на почивка и той ме изостави там при негов приятел. По-късно осъзнах, че той е сводник и аз трябва да му изплатя парите, които бил платил за мен", разказва 18-годишното момиче.

 

Всяка година броят на хората, станали жертва на трафик, расте, въпреки че през 2013 г. е отчетен лек спад. С трафика на хора се изкарвали страшно много пари, хвалят се трафикантите на хора. По думите им вече се спорело дали трафикът на хора, или трафикът на наркотици е на първо място. Факт било обаче, че с малка инвестиция можело да се изкарат много пари.

 

Търсенето на женска плът е най-голямо в страните, в които проституцията е легализирана - като Австрия например, където 25% от продаващите плътта си са българки. По време на „робството" момичето има шанса да стане любимка на шефа си. Ако получи приза „Момиче №1", то получава редица привилегии, разказват запознати. Трафикантът се показвал като щедър благодетел, давал на жрицата голяма сума пари и задачата да ги похарчи пред погледите на свои приятелки. Така те ставали следващите жертви.

 

(Всеки ден)

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев