Община Сливен

Вижте как Радой Ралин надхитрил военните и отървал сина си от карцера

-------------------------------------
22.07.2015 / 09:36

11 години след смъртта на легендарния сатирик Радой Ралин големият му син Кин Стоянов припомни колоритна история с баща си пред „Всеки ден". През 70-те българският Езоп успял да надхитри военните, за да не пратят малкия му син Стефан в дисципа, след като избягал от казармата.

 

Момчето избягало със свой приятел, но комендантските ги подгонили и работата станала дебела - грозял ги военен съд. Когато Радой получил писмо от разярените военни веднага да пристига в Русе в Школата за санитарни сержанти, пътувайки с нощния влак, измислил швейковски изход от ситуацията - да нахока Стефан наужким, та да успее да го спаси от тежко наказание. Щом пристигнал, го посрещнали командирът на поделението и куп политически офицери, които били особено доволни, че известният сатирик говори с тях, че даже зависи от благоволението им.

 

Извикали Стефан, а Радой започнал измислената реч още от вратата: „Не те ли е срам, бе? Как може да не спазваш военната дисциплина? Ако я няма тая армия, народната власт някой ден няма да я има. Фабрикантите ще си върнат предприятията, земевладелците ще заграбят от трудещите се селяни земите...". Речта му продължила пред смаяните офицери, които били мачкани като хора втора ръка от милиция и ДС и те се разтопили, че Радой им показва такова височайше уважение.

 

Така дисципът се разминал на Стефан, а на края на службата офицерите изпратили писмо на сатирика, в което го уверили, че са готови да пратят сина му на разпределение, където той каже. В крайна сметка попаднал в КЕЧ поделение, където службата му излязла през носа.

(Всеки ден)

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев