Община Сливен

От ТЕЦ- Сливен днес излизат на протест заради дискриминация спрямо дружеството

---------------------------------
22.07.2015 / 09:32

Работниците от "Топлофикация Сливен"ЕАД ще излязат на едночасов, мълчалив протест пред административната сграда на дружеството днес. Протестът е организиран от КТ "Подкрепа" и КНСБ.

 

Поводът за него е поредната законова промяна, с която се създава Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

 

"Фондът е една нова държавна структура, в която производителите на електроенергия са задължени да внасят всеки месец налог от 5 процента върху приходите от произведения ток. Вноските трябва да се внасят до 15-то число на месеца, независимо от това дали НЕК ни се е издължила. Това е дискриминация спрямо нас. Защото само на "Топлофикация Сливен" НЕК има дългове от над 2,5 млн.лева заради просрочени плащания" - каза Минка Димитрова, председател на секцията към КТ "Подкрепа".

 

"Вместо да се стабилизира топлофикационният сектор, който изпълнява и важни социални функции, на нас ни се вменяват допълнителни финансови задължения. Затова категорично настояваме да бъдем освободени от този нов налог. Още повече, че топлофикациите в страната осигуряват едва 3-4 процента от целия обем на произвеждания ток" - допълни Димитрова. За становището си двата синдиката са информирали Председателя на Народното събрание,Министър-председателя, Министъра на енергетиката.

 

Протестът започва в 12ч. и ще се проведе през регламентираната почивка на работниците. От профсъюзите съобщиха, че ако няма отговор на искането им, протестната акция продължава.

 

Парното отопление в Сливен е най-евтиното в страната. "Топлофикация" осигурява парно на над 12 хиляди домакинства, 10 училища, 25 детски градини, 3 болници и 50 учреждения.

(Дарик- Сливен)

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев