Община Сливен

Подредиха класация на българските градове с най-голяма корупция. Тя се оглавява от Русе и Велико Търново

..............................
15.07.2015 / 17:23

София е градът с най-ниско ниво на корупция в България.Най-високо ниво на корупция е отчетено в Русе - повече от 50% от анкетираните граждани на русенска община отговарят, че им е бил искан подкуп. На следващите позиции се нареждат Велико Търново, Пловдив, Стара Загора и София.

 

Това сочи проучване на „Барометър България" за отношението на обществото към нивата на корупция, корупционните скандали в общината, доверието в партиите и политиците на местно ниво.

 

Близо 21% от запитаните са на мнение, че корупцията в столицата се увеличава, докато 18% мислят, че тя намалява. На въпрос дали им е искан подкуп, 25 на 100 от анкетираните софиянци отговарят утвърдително.

 

Според запитаните в София, най-високо е нивото на корупция в данъчната администрация, а в Стара Загора, Пловдив и Русе най-много корупция има в общинската администрация. Във Велико Търново нивото на корупцията е най-високо в сферата на здравеопазването.

 

„Нивото на искане за подкупи в София спрямо другите градове е най-ниско - то е около 25%. Хората обясняват, че им е искан подкуп по един или друг повод. Средно за България нивото на корупция е 30-31% - това са данни на европейско изследване и там сме пак на първо място по даване на подкуп. Най-висока е корупцията в община Русе, но и в другите общини тя е над средното ниво. Администрацията в общината е на първо място като най-корумпирана, най-често се искат подкупи оттам", обясни Николай Николов от "Барометър България".

Според европейските данни България продължава да бъде една от най-корумпираните страни в ЕС.

Анкетата е проведена в София, Русе, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново.

(Фактор)

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев