Община Сливен

Хванаха „в крачка” неправителствени организации от Сливен

Център НПО
12.02.2010 / 11:21

Сдружение „Българско духовно възраждане” и Сдружение „Мисия ново поколение романи” от Сливен да бъдат разследвани – постанови Апелативна прокуратура – Бургас.

Както вече „Седмица” съобщи, АП-Бургас връща на окръжна прокуратура – Сливен прекратена през 2006г. от нея преписка по сигнал на председателя на Център на неправителствените организации в Разград Георги Милков във връзка с редица нарушения в дейността на споменатите по-горе сдружения и разпорежда нова проверка.

„Българско духовно възраждане” и „Мисия ново поколение романи” са осъществявали идентични проекти по програма ФАР. Става дума за десетки хиляди евро, които по чисто български тертип потъвали в нечии джобове.

„Българско духовно възраждане” е осъществявало проект „Да повишим търговската си култура - стъпка за по-бърза интеграция на европейския пазар” с екипи в Сливен, Котел и Стралджа. Внезапна проверка на Център на НПО-Разград през август 2005г. установила, че проектът се изпълнява формално. Установени са драстични форми на нерегламентирана обвързаност между много тесен кръг хора, често пъти роднини или съпрузи, които са облагодетелствани от проекта чрез фиктивно завишаване на разходи за услуги, техника и човешки ресурси. Комисията препоръчала да се потърси връщане на похарчените средства по съдебен ред и да не се признават направените разходи в повечето случаи.

„Мисия ново поколение романи” е осъществявало проект „Здравето и знанието заедно” с екипи в Ябланово, Стралджа и Сливен на стойност 42 хиляди евро. И тук комисията се натъкнала на нарушения и злоупотреби. Тя разпорежда проектът да бъде спрян незабавно, тъй като се изпълнява формално и от него се облагодетелстват тесен кръг хора. Тя разпоредила още да не се признават направените разходи и да се изиска по съдебен ред връщането на отпуснатите по проекта суми.

Такава е, уви, съдбата на повечето проекти, осъществявани с европейски пари -се коментира в Сливен.

Някой от участниците в тях, си направиха къщи с тези пари, като биват визирани най-вече ромски лидери.

От Център на НПО в Разград намират, че сливенската прокуратура е подходила формално и не си е свършила работата. До какво ще доведе разпоредената от АП-Бургас нова проверка, един Бог знае.

 

Из форума на „Седмица”

 

Епидемия от морбили, върлува в кв."Надежда"!

 

doktor boh:

Тези дни в кв."Надежда" имунизират децата против шарка. Защо ли?? Нека да питат двамата ромски доктори, без специалност, Панайотов и Манолов, които имат над 3000 пациенти и като лични лекари получават няколко пъти повече пари от Здравната каса! Тези хора не намериха за нужно да специализират / срам за всеки лекар/ защото видяха, че гювечът е по-голям ако работиш по проекти, финансирани по различни програми за роми. Така тези двама доктори си регистрираха две фондации със специалната подкрепа и партньорство на Ивелина Георгиева и печелят и живеят от проекти! Не е лошо , но поне да имаше добър ефект.

Проверете статистиката и ще видите, че всяка година те реализират едни и същи проекти: "Превенция в здравеопазването на ромите от кв."Надежда". То не бяха френски, холандски,японски и какви ли не програми, подпомагания, колко ли семинари са провели да учат ромите да си мият ръцете и да се имунизират....

Сега, като са се настанили в циганското гето, плачат, че ромските деца не били имунизирани и затова се разболяват от морбили и умират!! Да ги пита човек, къде бяхте, бе доктори, като идваха чужденците и ви ухажваха? Или, и за вас важи концепцията: няма пациенти роми, няма лапачка!! Засрамете се!

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев