Община Сливен

Повече от 12 000 души са посетили музейните обекти в Сливен през миналата година

Кюпчуков
12.02.2010 / 09:49

12 153-ма души са посетили музейните обекти в Сливен през изминалата 2009 година, съобщи директорът на регионалния исторически музей Георги Кюпчуков.1108 от тях са били чужденци. Сайтът на музея има повече от 4000 посещения.

Интересът към сливенския музей според Кюпчуков се дължи до голяма степен на находките от археологическите разкопки на експедиция ТЕМП, които три поредни години правят проучвания в Сливенско. Атрактивна за туристите е и Къщата на народния бит, която от миналата година е с нова етнографска експозиция. В нея са включени трийсет дамски и мъжки костюми, както и обреден реквизит.

През изтеклата година във фондовете на музея са постъпили 123 материали от 2 век от н. е., 7 в отдел „Етнография”, във Възраждане – 30 и 189 материала за периода на новата и най-нова история. Новите постъпления са общо 633, като част от тях са дарения и книгообмен, и само 10 са закупени.

През тази година музеят ще положи всички усилия, за да популяризира дейността си, заяви Кюпчуков. Община Сливен да предостави двата билборда на входа и изхода на Сливен ще поискат от музея. Също така да бъдат направени електронни табла, които да представят експозициите в музея.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев