Община Сливен

Кирил Борисов: Самоубилият се Лъчо Терориста бил собственик на 10 ветрогенеротора край Сливен, приятел на Йоско

..............................
11.07.2015 / 11:46

Строителен предприемач, участвал в отвличане на самолет през 1983 г., се самоуби в петък сутринта при мистериозни обстоятелства.

52-годишният Лъчезар Иванов е имал мащабен бизнес със строителство и добив на инертни материали, както и бетонов възел.

Лъчо Терориста, както е известен сред приятелите си, е открит прострелян в джип “Ауди Q7” на ул. “Беловодски път” в кв. “Бояна”.

Първо сигналът в МВР е бил за пътен инцидент. Джипът на Иванов бил спрял в дърво, а двигателят му работел. Минувач го забелязал около 9 ч сутринта. Пътните полицаи, отзовали се на сигнала, забелязали, че в колата има мъртъв човек.

Колата на Иванов е била със заключени врати. По първоначална информация се е прострелял с дясната ръка. Куршумът е минал през главата му и излязъл през страничното стъкло. Имал е разрешение за оръжието.

Оставил е и предсмъртно писмо до съпругата си Светослава, както и бележка с телефонния ѝ номер.

Лъчезар Иванов е сложил край на живота си само месец преди да навърши 53 г. Той има син на 24 г. Прехвърлил му е част от фирмите си няколко месеца преди да се самоубие. Преди месец е продал един от семейните апартаменти в идеалния център на София. Някои от дружествата, в които има участие, са със запори от банки заради кредити.

Още когато е на 19 г., Лъчезар Иванов е имал криминално досие за кражби.

През 1983-а Лъчезар и приятелите му Красен Гечев, Ивайло Владимиров и Валентин Иванов се впечатляват от историята на поляк, който отвлича самолет от София за Варшава. Решават да избягат на Запад по същия начин. Красен Терориста е убит през 1993 г., а главата му е отрязана. Четвъртият, който вероятно е още жив, е известен с прякора Иво Кучето и е бил в затвор в чужбина.

Купили си билети за самолета от София до Варна, както и валута на черно. Тогава Лъчезар е изгубил паспорта си, а Валентин като войник нямал такъв. Ивайло е дал назаем на свой приятел 10 лева и му взема паспорта уж като залог. Лъчезар използва паспорта на Едуард, понеже си приличат на снимката, а своя дава на Красен. Валентин също се снабдява отнякъде с чужд паспорт.

На 7 март Валентин Иванов, който е убит по време на отвличането на самолета по-късно, бяга от ареста на поделението. Останалите го чакат в такси. Обядват и пият по 100 грама водка за кураж. Снабдени са с джобни ножчета. Хвърлят чоп кой да хване стюардесата и да я заплаши, че ще ѝ отреже главата, както направил полякът година по-рано.

Влизат без проблем в самолета с ножчетата. Сядат най-отзад.

Самолетът излита по разписание в 18 часа. След 15 минути, когато стюардесата раздава бонбони и кафе, войникът започва уж да повръща. Той седи до илюминатора и за да може тя да стигне до него, Лъчезар ѝ отстъпва мястото си. Щом се навежда над Валентин, той я дръпва до себе си и притиска ножчето до гърлото ѝ.

В същия момент Красен и Ивайло хващат пътниците пред себе си, като увиват коланите си около вратовете им. Лъчезар се изправя на пътеката, размахва ножа си и заплашва да убие всеки, който се опита да им попречи. Вика, че са рецидивисти, излезли от затвора и готови на всичко. Заканва се да счупи някой илюминатор и да разхерметизира самолета, за да загинат всички, ако не изпълнят искането им да отлетят за Виена.

Отначало бордният инженер, а после и командирът отиват да убеждават похитителите, че не е възможно. В крайна сметка решават, че ще кацнат във Варна, а на похитителите ще кажат, че това е летището в австрийската столица.

Когато самолетът каца във Варна, Валентин Иванов отвежда стюардесата в тоалетната. Служители на летището се опитват да ги заблудят, че са в западната столица, като говорят на немски, но са разконспирирани по българските дрехи.

Валентин Иванов се ядосва и ранява стюрдесата. Тогава баретите влизат в самолета и го убиват.

Останалите трима похитители, сред които Лючезар Иванов, са арестувани и осъдени. Лъчо Терориста получава 10 г. затвор. Осъжда го бъдещият министър-председател на България Димитър Попов. Излиза на свобода след падането на комунизма.

След това се жени за съпругата си Светослава и през 1990 г. му се ражда син.

Бизнеса си започва през 1998 г. с небезизвестния Мико Цанов-Цайса. Той е приближен до групировката ВИС и личен приятел на Димитър Димитров-Маймуняка. Срещу съдружника на Лъчо Терориста има няколко атентата. През 1999 г. основава дружеството “Бетон 1” с производствена база в кв. “Люлин”. По това време той е концесионер на централния плаж в Св. Влас.

От 2003 г. Иванов ударно навлиза в бизнеса с добив на инертни материали за строителство.

Собственик е на 10 вятърни генератора в Сливен.

През 2012 г. едно от дружествата на Лъчо Терориста получава разрешително да проучи добив на метали край Невестино.

В последните години повечето от фирмите на бизнесмена се водят на името на сина му. Те са печелили концесии за добив. Други произвеждат зелена енергия и имат сключени договори за изкупуване на ток от ВЕИ.

Едно от дружествата има кариера в софийското село Горна Малина. Срещу добива на инертни материали там се надигна недоволство преди 2 г., подкрепено от артисти, певци и общественици.

При всички правителства фирмите, свързани с Лъчо Терориста, са получавали разрешителни за добив на материали, показа проверка на “24 часа”.

Източник на “24 часа” от този бранш твърди, че самоубилият се бизнесмен е близък на Йосиф Йосифов-Йоско от Сливен. Двамата били приятели от много години и развивали идентична дейност.

Сливенският Йоско беше осъден на 6 години затвор, защото през 2011 г. уби двама в катастрофа точно в кв. “Бояна”, където се самоуби и Лъчо Терориста. /24 часа/

Още снимки от новината

..............................

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев