Община Сливен

Осъдиха Георги Мангинов – ще плаща 9000лв.

Георги Мангинов
10.02.2010 / 12:39

Състав на Сливенския районен съд осъди журналиста Георги Мангинов за разпространени неверни позорящи обстоятелства срещу Васил Келеведжиев, бивш шеф на КТВ-Сливен.

Заседанието на съда се е състояло на 4-ти февруари т.г., председателствано от съдия Никола Маринов. „Беше жалък и срамен спектакъл, в който лъснаха някои известни похвати на Мангинов – споделят запознати с хода на делото, както и самият Васил Келеведжиев.

Историята е следната: в края на 2007г. Кейбъл Тел закупува КТВ. Келеведжиев остава като управител, като през 2008г. е назначен още един – Антон Цонков. Георги Мангинов явно е видял за себе си възможност да се вмести в новата схема и да се настани в телевизията – предполага г-н Келеведжиев. В издавания от Мангинов сайт „Сливен инфо” се появява статия, озаглавена „Момчето с пистолета си отива”. В нея Мангинов твърди, че Келеведжиев е назначавал само лоялни към себе си хора за сметка на кадърните, че обслужва отделни политически партии, и че провеждал оперативки с… пистолет на масата.

В хода на съдебната сага Мангинов опитал редица трикове. Стига се дори до твърдението, че не той, а Валери Главчовски е автор на материала. Делото затъва в тресавище от неистини -ту Главчовски е виновен ,ту някакъв колектив от колеги – журналисти, ту…

В едно от заседанията Мангинов призовава прочулият се в предизборно предаване на Нова телевизия от Сливен Пасков, който изрече лъжи по адрес на кандидата за кмет Мартин Славов. Той твърдял пред съдията, че на оперативка в телевизията Васил Келеведжиев извадил на масата… пистолет. Другият управител на „Кейбъл тел” Антон Цонков обаче категорично отрекъл това.

„Аз съм председател на Съюза на журналистите в Сливен” – така, по думите на Келеведжиев, се изтъпанчил пред съда Мангинов.

За разпространяването на неверни позорящи обстоятелства Георги Мангинов ще трябва да заплати на Васил Келеведжиев 7000лв. обезщетение за нанесени му неимуществени вреди. Присъдата е по чл. 148, ал.2, вр. ал.1, т.1,2 и 3, чл. 147 ал.1 от НК.

Мангинов ще трябва да заплати още глоба от 1500лв., 500лв. за адвокатски хонорар и 280лв. държавна такса.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Сливенския окръжен съд.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев