Община Сливен

Любопитно: И маймуните, делфините, слоновете, пчелите и пр. харесват алкохола

-------------------------
21.06.2015 / 17:32

Не само хората, но и животните обичат да си пийват, става ясно от публикации в списанието „Ройал сосиети орън". Шимпанзетата например не само не пропускат възможността да се поглезят с алкохол, но и сами си приготвят спиртни напитки, твърдят учените.Те установили, че в качеството на алкохолна напитка приматите употребяват ферментирал палмов сок. Проучванията били направени в Гвинея, където местните жители изполван сока на палмата рафия за производството на вино.

 

Според учените влечението към алкохолните напитки се е появила у общия предтеча на маймуните и на човека пред 10 милиона година и е била важна еволюционна крачка, тъй като основният източник на храна са били плодовете, в които количеството на етиловия спирт се увеличава по време на узряването им.

 

Освен шимпанзетата, подобни вредни навици имат и други животни. Например делфините изпитват удоволствие от тетродотоксина, който се съдържа в отровата на рибата фугу. Под негово въздействие те достигат до състояние на леко опиянение. ВВС дори направи специален филм за пийнали делфини.

 

Заснети са и слонове, които се напиват след като ядат от плодовете на дървото марула, съдържащо малък процент етилов спирт, който се използва за производството на сметанов ликьор с вкус на карамел с името „Амарула". Тъй като слоновете са огромни, за да се напият им трябва голямо количество от тези плодове, но и леко пийнали те стават много по-мързеливи и имат далеч по-забавени движения, отколкото, когато са трезви.

 

Учените са установили, че пчелите също обичат да си попийват и за целта насекомите използват ферментирал нектар. По време на един от експериментите учените предложили на пчелите избор между захарен разтвор и напитка, съдържаща 80% алкохол. Без да се замислят, пчелите избрали второто лакомство. А когато се напият, пчелите понякога забравят пътя за своя кошер и „напълно губят чувство за отговорност за постъпките си", както твърдят учените. Но освен това могат да се натъкнат и на друг проблем - останалите пчели в кошера да не ги допуснат в нетрезвен вид вътре.

 

Лалугерите също посягат към алкохола. Нощем тези малки зверчета се катерят по палмите и пият ферментирал нектар от цветчетата, като на това отгоре го правят всеки ден. Но никога не се напиват, тъй като според учените, за 55 милиона години еволюция организмът на животните е изработил устойчивост към алкохола. Макар съотнесен към тялото на животинката, количеството, което употребява, да е толкова огромно, че ако човек го приеме в същите пропорции, това би довело до сериозни последствия за здравето му и дори до летален изход. "Всеки ден"

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев