Община Сливен

Защо сливналии ходят на кино в Стара Загора

Аватар
02.02.2010 / 11:59

Горчиви размисли за културния упадък на Сливен

 

 

 

Автобуси с ученици от сливенски гимназии и училища, граждани с личните си коли и др. се юрнаха на кино в Стара Загора.

В Стара Загора прожектират най-касовия в света филм „Аватар”. Но дали само това е причината. За разлика от Сливен, в съседния град още има кина. В нашия поне засега няма никакви изгледи да се наслаждаваме на филми като „Аватар”. Освен ако не бъдат изградени няколкото мола. Но и там май работата се закучи.

В един друг град – Русе, има цели десет кина. Имало ги е и в Сливен още преди 1944г., припомнят си по-възрастните. Прожекции е имало в салоните на читалищата „Зора” и „Единство”, в кино „Балкан” и в кино „Дедов” в „Клуцохор”.

По времето на социализма градът ни разполагаше с пет кина. Едно от тях, лятното, както и „Единство” и „Балкан” бяха закрити около 90-те. На мястото на първото сега има болница, второто изгоря и по-късно бе съборено, а ремонтираната сграда на третото бе дадена на ДПС. Там се помещава и Кукления театър.

Другите две най-големи кина „Агликина поляна” и „Българка” бяха приватизирани. Ей така, от раз, без никой да помисли за духовните потребности на хората. Известно време новите им собственици запазиха предмета на дейност, но след изтичането на предвидените в договорите срокове решиха друго. Така изникнаха бирария „Маки”, офиси и пр. Последно затвори врати „Агликина поляна”. Нетрайни се оказаха експериментите с двете частни малки кина – срещу виенската сладкарница и срещу Кукления театър. За този развой, разбира се, роля изиграха по-слабата посещаемост вследствие обедняването на хората, както и появата на компютрите и новите DVD технологии. Но поне един киносалон трябваше да остане.

Впрочем, целият духовен живот на Сливен е белязан с упадък и деградация. Няколкото културни празници през година (международния детски фестивал, мероприятията около Димитровден и др.) не могат да заличат усещането, че Сливен се отдалечава от статута си на един дълбоко духовен град, какъвто беше в миналото. Напоследък явлението олигархично-мутренски модел в местната власт не вещае нищо добро за бъдещето. Културата е едно от последните грижи на управляващите, заети с усвояването на средства по различни направления, нерядко в собствена изгода. Работническата опера е отдавнашен спомен, а симфоничният оркестър, който е на издръжка и на общината, за мнозина е истинска мистерия. Защото концертите му извън Сливен са май доста повече от тези в града. На Запад е традиция например известни оркестри, градски такива и пр. да излизат с програми по паркове и площади. Дори в един малък град като Поморие през летните вечери в центъра на градчето свири местен оркестър. Не си спомняме сливенският симфоничен оркестър да е ползван за това.. Малко са и културните средища като РБ”Сава Доброплодни” с целогодишен задълбочаващ се творчески и културен процес.

Нелицеприятни неща биват изричани и по адрес на галерия „Май”, където стойностните художествени изложби са рядкост. Картините на една от тарторките на галерията (сега управлява културна институция) бяха сравнявани с картините на питомци от… Художествената гимназия. Даже някои от последните рисува по-добре. Някои от излаганите платна на самозвани творци са кошмарно посредствени. Извън тази добре организирана посредственост, имитираща културен живот, останаха такива национални имена като Евгений Вълев, Йордан Парушев и др. Неотдавна Евгений Вълев изложи свои картини в малка частна галерия накрай града.

Посредствеността наднича и от покрива на общината, където е монтиран буквално един плакат с герба на Сливен. По-точно фалшифицираният герб на Евгений Вълев, за който общината плати хонорар на друг художник – лош имитатор. Като прибавим към всичко това унищожаването на такова духовно пространство като сливенския център, стигаме до изводите за задълбочаващ се управленченски провал. И още – за трагичното отсъствие на гражданско общество, което да застане срещу всичко това.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев