Община Сливен

Дело за ”Мерцедес”, обвито в мистерия

Йордан Лечков
01.02.2010 / 11:08

Дело срещу Йордан Лечков и друг негов авер – футболист, прекратено преди време поради изтичане на давност, отлежава в мистерия.

Делото изскочило на бял свят, когато след идването на Борис Велчев в Главна прокуратура бе направена ревизия в следствията и прокуратурите. Тогава стана публично достояние новината, че в Националната следствена служба отлежава дело за застрахователна измама. Някой от следователите го беше покрил в чекмеджето си и така осуетил разследването.Делото бе върнато в Сливен и му бе даден ход в окръжна прокуратура.

Според първата версия, споделена ни от източник в окръжна прокуратура, в края на 90-те години Лечков закупил марков „Мерцедес” в Германия и го застраховал в тамошна застрахователна фирма. Внезапно марковият автомобил изчезнал… Германците изплатили солидна компенсация на бившия халф на „Хамбургер”, ала нещо се усъмнили. Чрез собствено разследване те установили, че на ключовете, върнати от Лечков, е правен дубликат. Така по сигнал случаят бива поет от службите. Чрез международна поръчка до нашата национална следствена служба било установено, че откраднатият автомобил е бил тайно прехвърлен в България. Разследващите го намират ,познайте къде, в… к-с „Империа”.

Делото било подсъдно на български съд по чл. 210 от Наказателния кодекс, като в зависимост от обстоятелствата и фактите законът предвижда за извършеното деяние до 6 години лишаване от свобода.

Доколко Лечков е бил съпричастен към измамата (автомобилът е бил прекаран през граница от неговия авер) И ако не е бил наистина, както е твърдял, когато са го разпитвали, защо колата е била заварена пред к-с „Империа”? Пред следователите Лечков твърдял, че аверът му (Християн Пенев) е извадил на своя глава дубликат и прекарал без негово знание „мерцедеса” –а през границата. Странно, защото освен приятел на Лечков, Пенев живял известно време при него в Германия как и с каква цел ще отмъква колата на приятел – недоумяват прокурори.

По едно време главен заподозрян стана аверът на Лечков, делото нещо се замота и германците го върнаха обратно без да разрешат докрай заплетени казус с прословутата си прецизност. Изтече и давността му. И както стана и с делата срещу Лечков за други съмнителни начинания (зала „Сливен” и САПАРД), и това беше прекратено. Дали отново не се намесиха влиятелни лобисти? Но това не разсейва предположенията, че и преди, и сега сливенският кмет май се движи по ръба на закона.

А докато траеше дългата съдебна сага, представете си, въпросният скандален „Мерцедес” взе, че ... изчезна.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев