Община Сливен

Сливенският преход – скандалите, драмите, героите

Георги Попов
01.02.2010 / 11:06

В близките дни „Седмица” възнамерява да предложи на читателите нова рубрика: „Сливенският преход – скандалите, драмите, героите”.

Ще се опитаме да дадем отговор на въпроса какво се случи в Сливен и региона през последните 20 изключително динамични години: сложни, нелеки, опасни, а понякога и страшни с откровеното разграбване на държавата, с появата на мутрите, със срастването на властта с организираната и неорганизирана престъпност, с нелекия жребий на обикновените хора, едва преживяващи в години на трудно укрепваща демокрация и разруха.

За съжаление, източниците на информация през периода 1990-1994г. са доста оскъдни. Тогава излизаше единствено казионният в. „Сливенско дело”, който служеше на старата номенклатура. Местни радиа още нямаше. Появата на „Сливен днес”, в.”Седмица”, „Сливенски новини” по-сетне и др. дава по-голяма възможност да очертаем хода на социалното и политическо битие от онова време. Както и да поднесем информация или очертаем портрети на героите на прехода: политици, бизнесмени, магистрати, общественици, откровени грабители и престъпници и др. За съжаление едва ли ще можем да предложим много снимков материал: част от него бе изгубен при няколкото премествания в нови офиси на „Седмица”, а друг след компютърните сривове през последните 10-120 години.

Та, ще започнем рубриката с уговорката, че поднесеното за периода 1990-1994г. вероятно само ще представи детайли и нюанси от ставащото в Сливен. За станалото в следващите години ще се постараем да бъдем по-изчерпателни и максимум обективни. Ще очакваме, драги читатели и вашите писма, спомени или становища за онова време, което се превръща постепенно в минало незабравимо.

Защото май не се е родил онзи историограф като Симеон Табаков, който интелигентно и добросъвестно да очертае картината на сливенския живот в годините на прехода.

Георги Вл. ПОПОВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев